Οι επερχόμενες αργίες οδηγούν σε profit taking στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επερχόμενες αργίες οδηγούν σε profit taking στο Χρηματιστήριο
Υπέρβαση των 1.470 μονάδων κυνηγά το Χρηματιστήριο με ξεκάθαρο στόχο τις 1.500 μονάδες. Αποτελέσματα και ντιλς δίνουν μεγάλη ώθηση στους «ταύρους».

Τελ. ενημέρωση 15:05

Στις 1.500 μονάδες στοχεύει πλέον το Χρηματιστήριο, έχοντας γράψει νέο πολυετές υψηλό στις 1.455 μονάδες σχεδόν, έχοντας ως καταλύτες τα θετικά αποτελέσματα, τα ντιλς αλλά και το πιο θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές.

Το ΧΑ έχει πολύ δρόμο να καλύψει, όταν το 2009 βρίσκονταν στις πέριξ των 2.750 μονάδων και από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 βούλιαζε φτάνοντας ακόμη και χαμηλότερα από τις 540 μονάδες, με τις τράπεζες να κλειδώνουν σε μια σειρά limit down. Αυτό έχει μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί πλήρως, καταγράφουν βιώσιμη κερδοφορία και ετοιμάζονται να διανείμουν μερίσματα, ενώ και οι άλλοι εισηγμένοι όμιλοι αναπτύσσονται με πολύ ισχυρούς ρυθμούς.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όταν η αγορά κερδίζει 6% στον ΓΔ και 8% στον τραπεζικό με νέα υψηλά 13 ετών και μάλιστα προπορευόμενη από τους ξένους τότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν από τις καλύτερες εβδομάδες του έτους. Οι Κασσάνδρες του προηγούμενου διαστήματος αναγκάστηκαν να μαζευτούν ενώ η οι πιθανότητες να υπάρξει short squeeze στην αγορά είναι αισθητές.

Τα δύο μεγάλα νέα της εβδομάδας ήταν η εξαγορά της EpsiloNet στα 650 εκατ. αποτίμηση. Μετά την Entersoft έχουμε ακόμα ένα μυθικό deal και μάλιστα με αμερικάνικα δεδομένα γεγονός που δείχνει ότι οι ξένοι βλέπουν ότι μπροστά μας τα επόμενα χρόνια έχουμε να δούμε μεγάλη ανάπτυξη Μπορεί ο κλάδος της πληροφορικής να έχει και τις καλύτερες προοπτικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόλοιπη οικονομία δεν θα ακολουθήσει. Αναγκαστικά μέρος της ρευστότητας του κλάδου τόσο από την Entersoft όσο και από την EpsiloNet ψάχνουν διέξοδο στις υπόλοιπες εισηγμένες του κλάδου. Το κακό είναι ότι χάσαμε δύο πολύ καλές εταιρίες από την ελληνική αγορά με τα private funds να φαίνεται ότι βολιδοσκοπούν αρκετές εταιρίες όχι μόνο στον εν λόγω κλάδο αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις στην αγορά. Το δεύτερο νέο είναι ότι μαζί με τα αποτελέσματα του ο ΜΥΤΙΛ ανακοίνωσε και την παράλληλη εισαγωγή του τον επόμενο 1 ½ χρόνο στο LSE και τον FTSE100. Θα είναι η πρώτη φορά που ελληνική εταιρεία θα σηκώσει κεφάλαια και μάλιστα σοβαρού μεγέθους με παράλληλη εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο. Ένα ακόμα γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν οι ξένοι στην ελληνική οικονομία και παράλληλα στις ελληνικές εταιρείες.

Τεχνικά πλέον και με νέα υψηλά ψάχνουμε τις 1500 μονάδες σε πρώτη φάση θυμίζοντας ότι έχουμε στόχο έτους την ζώνη του 1.600+. Το 1.415 - 1.420 γίνεται σημαντική στήριξη και πρώτο μέλημα του ΓΔ είναι να κλείσει πάνω από τις 1.470 μονάδες. Προσοχή βραχυπρόθεσμα στην ζώνη του 1.300 του τραπεζικού. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο θα μπορούσε να σκουιζάρει αρκετούς.

Να σημειωθεί πως σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Τέρνα Ενεργειακή και τις επόμενες ημέρες ακολουθούν Πειραιώς, ΕΤΕ. Ως προς την πρώτη οι αναλυτές της Eurobank Equities αναμένει έσοδα για το 2023 στα 331 εκατ. (+11% σε ετήσια βάση) και τα EBITDA να διαμορφωθούν κοντά στα 179 εκατ. ευρώ (+9% σε ετήσια βάση), λόγω της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναμένει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 81 εκατ., +31% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις της για το 2023 δείχνουν EBITDA ύψους 55 εκατ. ευρώ, +43% σε ετήσια βάση, με τους αναλυτές να αναμένουν από τη διοίκηση να προτείνει μέρισμα 0,38 ευρώ μετοχή (απόδοση 2,1%). Επίσης μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις ως προς το επικείμενο και πολυσυζητημένο ντιλ, με τη Masdar.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση 0,41% στις 1.448,98 μονάδες, με το FTSE 25 να υποχωρεί κατά 0,75% στις 3.517,38 μονάδες και τον τραπεζικό να διολισθαίνει κατά 1,38% στις 1.251,39 μονάδες. Ο τζίρος ούτε που ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ, με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να κατοχυρώνουν απλά κέρδη και τους αγοραστές να εκλείπουν.

Έντονα ανοδικά κινούντα Aegean (1,89%) στα 12,37 ευρώ, η Τιτάν με ράλι 2,08% στα 29,40 ευρώ και μια ανάσα από τα 30 ευρώ και η ΜΟΗ στο 1,28% και τα 26,96 ευρώ.

Κέρδη άνω του 3% για την Intracom και άνω του 1% για Σαράντης και ΕΛΧΑ. Θετικός βηματισμός για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΒΙΟ.

Από την άλλη, ήπιες πιέσεις περνάνε σε ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, ενώ κατά 3,47% υποχωρεί ο ΟΠΑΠ λόγω της αποκοπής μερίσματος.

Από την άλλη, στις τράπεζες καταγράφεται ήπια κατοχύρωση κερδών λόγω των επικείμενων αργιών, με την ΕΤΕ στο -1,17% και τα 7,61 ευρώ, τη Eurobank στο -1,68% και την Alpha Bank στο -1,85%. Απώλειες και για την Πειραιώς στο -0,93%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η ηγετική θέση και το Ελληνικό

Loulis Food Ingredients: Οι στόχοι του 2024 και η στρατηγική της επόμενης μέρας - Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider