Αποεπενδύει από την ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - Έπεσαν οι υπογραφές για το 25%

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποεπενδύει από την ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - Έπεσαν οι υπογραφές για το 25%
«Αποφασίσαμε, μετά από δέκα χρόνια συμμετοχής μας, να αποεπενδύσουμε από την ΕΨΑ κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα η παραμονή μας ως επενδυτές στο σχήμα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Πέτρος Σεπετάς.

Σε αποεπένδυση από τη θεσσαλική εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ, που εδρεύει στην Αγριά Βόλου, προχώρησε η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων της οικογένειας Σεπετά.

Όπως ανακοινώθηκε «υπογράφηκε και επίσημα μεταξύ της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεως και του επενδυτικού fund SMERC η αποεπένδυση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων από την ΕΨΑ».

Η Ηπειρώτικη Βιομηχανία Εμφιαλώσεων συμμετείχε με 25% στην ΕΨΑ, ωστόσο όπως είχε εξηγήσει πρόσφατα η διοίκηση, η συμμετοχή αυτή ήταν μια «παθητική επένδυση» που πραγματοποιήθηκε πριν την είσοδο της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων στην παραγωγή αναψυκτικών και μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει κάποια επιχειρηματική συνέργεια.

«Μετά την ανακοίνωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας αποφασίσαμε, μετά από δέκα χρόνια συμμετοχής μας, να αποεπενδύσουμε από την ΕΨΑ κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα η παραμονή μας ως επενδυτές στο σχήμα αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δρόμοι μας δεν θα ξανασυναντηθούν στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Πέτρος Σεπετάς.

Η επένδυση του SMERC fund του Νίκου Καραμούζη στην ΕΨΑ

Στις αρχές Ιουνίου 2023 ανακοινώθηκε η επένδυση του fund SMERemediumCAP του Νίκου Καραμούζη στη βολιώτικη ΕΨΑ, μέσω κοινής εταιρείας που σύστησε με τα αδέλφια Τσαούτου.

H επένδυση του fund του κ. Καραμούζη πραγματοποιήθηκε μέσω της εταιρείας Αγριά Εμπορική, η οποία συστάθηκε με έδρα στον Βόλο και μετοχικό κεφάλαιο ύψους 5,213 εκατ. ευρώ. Βασικός μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 65,22% είναι το SMERemediumCAP, ενώ τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο συμπληρώνουν οι Μιχάλης Τσαούτος και Παναγιώτα Τσαούτου με ποσοστό 14,15% έκαστος και η Ήβη-Αναστασία Μοσκαχλαΐδη με 6,48%.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές έκαναν λόγο για μια επένδυση στρατηγικής σημασίας με στόχο τη δυναμική ανάπτυξη της ιστορικής εταιρείας αναψυκτικών στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ενώ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του έμπειρου στελέχους Τάκη Πέρκιζα στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΨΑ.

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων

Όπως δε ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων δρομολογεί σε ορίζοντα πενταετίας επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διοχετευθούν σε τέσσερις συν έναν βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, τις κτιριακές υποδομές, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα, καθώς και την επικοινωνία.

Από το σύνολο των 100 εκατ. ευρώ, περίπου τα 63 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δανεισμό, ενώ ένα ποσό της τάξης των 37 εκατ. ευρώ περίπου θα προέλθει από ίδια κεφάλαια.

Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής τόσο για προϊόντα όσο και για προπλάσματα και πώματα, η αναβάθμιση των υφιστάμενων γραμμών και του παρασκευαστηρίου με προσθήκη νέων λειτουργιών και αυτοματισμών, η επέκταση των κτιριακών υποδομών (γραφεία, αποθηκευτικοί χώροι), έργα εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ και την αντικατάσταση λαμπτήρων με LED για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού: μετάβαση σε cloud ERP σε τηλεφωνία μέσω διαδικτύου, και σε συστήματα διαχείρισης πελατών CRM και εργαζομένων, καθώς και έργα υποστήριξης logistics που έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των οχημάτων μέσω του ελέγχου των χιλιομέτρων και των καταναλώσεων καυσίμου.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να επενδυθούν 4 εκατ. ευρώ σε ιδιόκτητο στόλων φορτηγών, 5 εκατ. ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε συστήματα οργάνωσης, 28 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του δικτύου πελατών της εταιρείας, με μια ευρεία γκάμα προϊόντων, καλύπτοντας τις ανάγκες τους με το νερό και τα αναψυκτικά. Από τα 28 εκατ. ευρώ δε, τα 8 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας με πάγια υλικά, ενώ ένα ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί στον τομέα της επικοινωνίας και της διαφήμισης.

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων δραστηριοποιείται στους τομείς της εμφιάλωσης και παραγωγής φυσικού μεταλλικού νερού και αναψυκτικών, καθώς και πωμάτων και preforms. Η εταιρεία αξιοποιεί επτά πηγές νερού και διαθέτει 260 στρέμματα ιδιόκτητων εκτάσεων, τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή και 33 πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής με δυναμικότητα 537.700 φιάλες/ώρα.

Η εταιρεία κατάφερε να εδραιωθεί στον χώρο των εμφιαλώσεων με το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, ενώ το 2014 επέκτεινε το χαρτοφυλάκιό της στην κατηγορία των αναψυκτικών, παρουσιάζοντας τα αναψυκτικά Βίκος. Έκτοτε, η συγκεκριμένη κατηγορία αναπτύσσεται συνεχώς με την προσθήκη αναψυκτικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαντικό από το φυτό στέβια, την οποία διαδέχτηκε το λανσάρισμα της Βίκος Cola Zero Sugar και του Βίκος Pink Grapefruit – δύο προϊόντα τα οποία συστήθηκαν στο κοινό το 2021 και 2022 αντίστοιχα. Στο χαρτοφυλάκιο της Ηπειρωτικής Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ανήκουν επίσης και το φυσικό μεταλλικό νερό ΥΑΣ, το φυσικό μεταλλικό νερό Μιτσικέλι, ενώ η πλέον πρόσφατη προσθήκη είναι το 2023 το Artisan Mineral Water.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Loulis Food Ingredients: Οι στόχοι του 2024 και η στρατηγική της επόμενης μέρας - Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider