Χατζηδάκης: Πρέπει να έχει συνέχεια το Ταμείο Ανάκαμψης – Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Πρέπει να έχει συνέχεια το Ταμείο Ανάκαμψης – Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις
Απαραίτητη η ένωση των κεφαλαιαγορών για τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Τζεντιλόνι. Αποτέλεσμα συμβιβασμού οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αλλά καλύτεροι από τους παλιούς είπε ο Κ. Χατζηδάκης. Τι δήλωσαν σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλιστούν οι πόροι που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο Brussels Economic Forum 2024.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης για την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ, σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η πρόληψη των φυσικών καταστροφών που αυτή φέρνει απαιτεί δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Υπό αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κοινής χρηματοδότησης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ξεκάθαρη απόδειξη πως έχουμε κάνει βήματα μπροστά σε αυτό το επίπεδο είναι θετικό πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ και η Κομισιόν υιοθέτησαν αυτό το εργαλείο που λήγει σε δύο χρόνια από σήμερα. Οπότε τι έρχεται μετά;», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να σημειώσει στη συνέχεια πως «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης και το μέλλον του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θα είναι περίεργο να λέμε από την μια μεριά ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι βασική προτεραιότητα και μετά να κοιτάμε τον προϋπολογισμό και να μην υπάρχουν αρκετά κεφάλαια».

Για την κινητοποίηση των κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι απαραίτητο να προχωρήσει η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς. «Για να βρούμε την απαραίτητη ιδιωτική χρηματοδότηση θα πρέπει ως ΕΕ να πάρουμε υπόψη την έκθεση Letta για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και την επερχόμενη έκθεση Draghi για την Ανταγωνιστικότητα της ΕΕ», τόνισε.

Όπως είπε στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο αν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Τόνισε ωστόσο πως «χρειάζεται πολιτικό κουράγιο για να γίνει αυτό. Όχι μόνο δηλώσεις και ψηφίσματα. Γιατί υπάρχει ιδιωτική χρηματοδότηση που δεν εκμεταλλευόμαστε».

Δίκαιη πράσινη μετάβαση

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η Ελλάδα μοιράζεται το ευρωπαϊκό όραμα για μια πράσινη μετάβαση δίκαιη και συμπεριληπτική κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης που υλοποιείται στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης στη Δ. Μακεδονία και την Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη) για τη δημιουργία νέων επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας. «Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι στην πράσινη ατζέντα, δεν υπάρχει εναλλακτική, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε τις κοινωνικές προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως δεν πρέπει να πάμε πίσω στους στόχους για το κλίμα, αλλά υπάρχουν τομείς που πρέπει να επανεξετάσουμε τον ρυθμό των αλλαγών όπως στην αγροδιατροφή. «Πρέπει να δώσουμε σε αυτούς που επηρεάζονται από την απαναθρακοποίηση τα εργαλεία για να προσαρμοστούν», σημείωσε τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή διάκριση όσων εκφράζουν ανησυχίες όπως οι αγρότες και των λαϊκιστών που αξιοποιούν αυτές τις ανησυχίες για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Απαντώντας σε ερώτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «μας πήρε πολλούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και στο τέλος φτάσαμε σε άλλον ένα ευρωπαϊκό συμβιβασμό. Κανείς δεν εξέφρασε ενθουσιασμό για αυτόν τον συμβιβασμό αλλά πιστεύω είναι μια αποδεκτή λύση».

«Ας μην ξεχνάμε γιατί εμείς το βιώσαμε με τον σκληρό τρόπο. Η δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλεται πρώτα και κύρια από τις αγορές. Αν αγνοήσει κανείς τελείως αυτόν τον παράγοντα μπορεί να μάθει πολύ σκληρά μαθήματα όπως τα μάθαμε εμείς την προηγούμενη δεκαετία», τόνισε στη συνέχεια.

Τόνισε ωστόσο πως σε σχέση με τους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες οι νέοι κανόνες έχουν πλεονεκτήματα, καθώς αφήνουν περισσότερο χώρο για πράσινες επενδύσεις διότι τα κράτη μέλη που δεσμεύονται για τις επενδύσεις μπορούν να ζητήσουν επέκταση της περιόδου προσαρμογής για μέχρι επτά χρόνια.

Τζεντιλόνι: Κρίσιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε πως για την πράσινη μετάβαση χρειάζεται ένα βουνό επενδύσεων τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. «Αυτό είναι κάτι που μπορεί μόνο εν μέρει να γίνει από δημόσιες επενδύσεις», σημείωσε υπογραμμίζοντας πως για την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων απαιτείται η Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Ο επίτροπος σημείωσε πως η υλοποίηση της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων είναι μια βασική πρόκληση που θα πρέπει να λύσει η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλες διαφορές με άλλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ που κινητοποιούν τεράστια κεφάλαια. Σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες. «

Ο κ. Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του Ταμείου Ανάκαμψης ή με κάποιο παρόμοιο εργαλείο σημειώνοντας πως η εμπειρία του NextGenerationEU δεν πρέπει να μείνει μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται το πόρισμα για την Ελλάδα στις 19 Ιουνίου – Το τριήμερο «φωτιά» για μεταρρυθμίσεις, περιθώρια δαπανών και χρέος

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση στην τιμολόγηση των πολυεθνικών

Ρεύμα: «Τρύπα» εκατ. ευρώ στους προμηθευτές – Εκκρεμότητες με τις εξτρά επιδοτήσεις των ΜμΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider