Αναβιώνει το Ξενία της Ναυπάκτου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναβιώνει το Ξενία της Ναυπάκτου

Την «αναβίωση» του πρώην ξενοδοχείου Ξενία φαίνεται να προωθεί η δημοτική Αρχή Ναυπακτίας μετά και την έγκριση του κονδυλίου 970.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την ανακατασκευή του εγκαταλελειμμένου και λεηλατημένου κτιρίου που κάποτε αποτελούσε κόσμημα για την περιοχή.
Ήδη από την προηγούμενη χρονιά στο πλαίσιο της έκθεσης Nostos Expo 2017 ο δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Λουκόπουλος είχε ανακοινώσει την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Ξενία, το οποίο παραμένει κλειστό από το 1997. Στόχος όπως είχε διευκρινίσει τότε ήταν να μετατραπεί σε συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο.
«Καταφέραμε να εντάξουμε το Ξενία στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενισχύσουμε δύο εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την πόλη: τον φοιτητικό και τον συνεδριακό τουρισμό» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κ. Λουκόπουλος.

Αναλυτικότερα η ανακαίνιση του κτηρίου προβλέπει τη δημιουργία εικονικού μουσείου για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα εκδηλώσεων και ένα κέντρο φιλοξενίας με έξι σουίτες για υψηλού επισκέπτες όπως πρέσβεις, εκπρόσωποι ξένων κρατών ή πόλεων του εξωτερικού, διανοούμενοι που ασχολούνται κύρια με ιστορικά και πολιτιστικά θέματα της Ναυπάκτου.

Ειδικότερα το μουσείο εικονικής αναπαράστασης της ναυμαχίας της Ναυπάκτου θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο ενώ στα πρώην δωμάτια του πρώτου ορόφου θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος αλλά και τα επιπλωμένα διαμερίσματα φιλοξενίας.

Κατά την ανακατασκευή του κτηρίου θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθούν οι βασικές αρχές σχεδιασμού του κτηρίου, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού και κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας . Κατά συνέπεια θα πρέπει να διατηρηθεί η υπάρχουσα δόμηση και χρήση καθώς και να αποκλειστούν προσθήκες που ενέχουν κίνδυνο αλλοίωσης τόσο του κτηρίου όσο και του περιβάλλοντα χώρου.

Η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων του Ξενία θα επιτευχθεί με εσωτερικές διαρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας δομής θα περιλαμβάνει την στατική ενίσχυσή του αλλά και την ενεργειακή αναβάθμισή του κτηρίου καθώς και την διασφάλιση της προσβασιμότητάς του από AμεΑ.

Η ιστορία του Ξενία

Για την ιστορία, το Ξενία (Xenia Hotels) ήταν ένα Κρατικό Πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας ξενοδοχείων του Ε.Ο.Τ. το οποίο υλοποιήθηκε από το 1950 έως το 1974. Το Πρόγραμμα Ξενία στόχευε στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην κατασκευή πρότυπων τουριστικών μονάδων.
Από το 1957 έως το 1967, ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης προΐσταται της Υπηρεσίας Μελετών και συγκεντρώνει γύρω του μια επίλεκτη ομάδα νέων αρχιτεκτόνων (Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Νικολετόπουλος, Φίλιππος Βώκος, Κωνσταντίνος Σταμάτης, Διονύσιος Ζήβας, Αικατερίνη Διαλεισμά κ.α. η οποία κατασκευάζει πάνω από 40 ξενοδοχειακές μονάδες.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και τα κτήρια του προγράμματος αποτελούν δείγματα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού ενώ είναι ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας.

Σήμερα, τα εναπομειναντα παραδείγματα των ξενοδοχείων της Ξένια έχουν αλλάξει σημαντικά ή έχουν υποβαθμιστεί ενώ πολλά από αυτά τουλάχιστον 8 έχουν βγει σε πλειστηριασμό από το 2014 κι έπειτα ώστε να μετατραπούν σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Το Ξενία της Ναυπάκτου

Όσο για το Ξενία της Ναυπάκτου εγκαινιάστηκε το 1981 σε οικόπεδο με αρχικό εμβαδόν 15.238 τ.μ., το οποίο δεν επιλέχθηκε από τον ΕΟΤ αλλά δωρίστηκε από τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, ο οποίος είχε διαμορφώσει εκεί έναν πλούσια δενδροφυτεμένο κήπο, το λεγόμενο «περιβόλι» του. Το οικόπεδο πληροί της προυποθέσεις και χαρακτηρίζεται από την εγγύτητα του τόσο με την παραλία όσο και με το ιστορικό και κοινωνικοοικονομικό κέντρο.

Μετά τη δωρεά του Νόβα, πραγματοποιείται ο σχεδιασμός ενός ξενοδοχείου β κατηγορίας με 48 δίκλινα δωμάτια εμβαδού 2.879 τ.μ. Στο υπόμνημα του σχεδίου αυτού αναφέρονται 78 είδη δέντρων, θάμνων και αναρριχητικών φυτών με ιδιαίτερη πυκνότητα στις πλευρές του οικοπέδου που γειτονεύουν με δρόμους, ενώ εκτός από τη φύτευσή τους προτείνεται η δημιουργία πλακόστρωτων μονοπατιών που ορίζουν τη διαδρομή από το ξενοδοχείο προς την παραλία.

Το νέο ξενοδοχείο δέχεται τους πρώτους του επισκέπτες τη δεκαετία του 80 και ο σχεδιασμός του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνύπαρξη τουριστών και ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, αφού οι κοινόχρηστοι χώροι του -όπως για παράδειγμα ο χώρος εκδηλώσεων- υπερκαλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργεί η δυναμικότητα του ξενοδοχείου και είναι σαφές ότι απευθύνονται και στους ντόπιους κατοίκους.

Αναβιώνει το Ξενία της Ναυπάκτου
Αναβιώνει το Ξενία της Ναυπάκτου
Αναβιώνει το Ξενία της Ναυπάκτου
Αναβιώνει το Ξενία της Ναυπάκτου
Αναβιώνει το Ξενία της Ναυπάκτου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider