Στην μάχη των apps μπαίνουν και οι τράπεζες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην μάχη των apps μπαίνουν και οι τράπεζες

Στο θαυμαστό κόσμο των κινητών τηλεφώνων έχουν μπει για τα καλά οι τράπεζες, ρίχνοντας το βάρος στις mobile εφαρμογές. Πέρα από το κλάσσικο web banking και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) έχουν ριχτεί στη μάχη της τραπεζικής εν κινήσει αναβαθμίζοντας τις εφαρμογές τους οι οποίες προσφέρουν ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες αρκεί να τις κατεβάσει ο πελάτης της τράπεζας στο κινητό του.

Οι υπηρεσίες νέας γενιάς που διαθέτουν οι τράπεζες επιτρέπουν σε όσους έχουν έξυπνο κινητό τηλέφωνο (android ή iOS) να βλέπουν το υπόλοιπο τους, να μεταφέρουν χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό ή να πληρώνουν οφειλές σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα η μεταφορά χρημάτων έχει γίνει ακόμη πιο εύκολη μέσω καινοτόμων υπηρεσιών που δεν απαιτούν ούτε καν τον λογαριασμό του παραλήπτη των χρημάτων.

Ευκολότερη από ποτέ είναι και η πληρωμή υπηρεσιών και οι mobile αγορές μέσω της λειτουργίας του «ηλεκτρονικού πορτοφολιού» που επιτρέπει στους χρήστες των εφαρμογών να πληρώνουν χωρίς να πληκτρολογούν τον αριθμός της κάρτας τους ή άλλα στοιχεία. Ακόμη οι χρήστες των mobile εφαρμογών των τραπεζών μπορούν να έχουν εικόνα των πόντων που μαζεύουν από τα προγράμματα επιβράβευσης των πιστωτικών ή χρεωστικών τους καρτών αλλά και να εντοπίσουν κοντινά ATM.

Παράλληλα, οι εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να έχουν άμεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών τους, να ενημερώνονται για την πορεία του Χρηματιστηρίου και να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μετοχών. Τέλος, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου μπορούν άμεσα και όλο το 24ωρο να υποβάλουν αιτήσεις για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, έκδοση µπλοκ επιταγών και µια σειρά από άλλες υπηρεσίες.

Νέες καινοτομίες

Οι τράπεζες προσφέρουν ολοένα και περισσότερες ευκολίες σε όσους χρησιμοποιούν τις εφαρμογές τους. Για παράδειγμα οι νέες εφαρμογές για την ταυτοποίηση των χρηστών απαιτούν πλέον την εισαγωγή τετραψήφιου αριθμού PIN αντί για κωδικό πρόσβασης που πολύ εύκολα κάποιος ξεχνάει. Σε συσκευές που υποστηρίζουν αυτή την λειτουργία ο χρήσης μπορεί να ταυτοποιηθεί και με το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Ακόμη οι τράπεζες με γοργά βήματα φέρνουν και στην Ελλάδα την υπηρεσία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού που επιτρέπει την διενέργεια των συναλλαγών εύκολα και γρήγορα μέσω smartphone. Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα έξυπνο κινητό με την τεχνολογία Near Field Communication (NFC). Ο χρήστης πλησιάζει το κινητό του σε τερματικό POS που υποστηρίζει τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών και μετά από μερικά δευτερόλεπτα η συναλλαγή ολοκληρώνεται. Συνήθως στα μικρά ποσά, περί τα 20 με 25 ευρώ, δεν απαιτείται καν η πληκτρολόγηση μυστικού κωδικού PIN, ακριβώς όπως ισχύει με τις contactless κάρτες.

Γιατί το κάνουν

Απαντώντας στο ερώτημα. «γιατί τόση έμφαση» στα εναλλακτικά δίκτυα, η απάντηση υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους είναι χαρακτηριστική: «Τα καταστήµατα χρειάζονται για να πουλούν δάνεια και αφού αυτή τη στιγµή δεν το κάνουν, δεν είναι απαραίτητα». Έτσι, όσο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πολλαπλασιάζονται τόσο ανοίγει ο δρόµος για µειώσεις στον αριθµό των καταστηµάτων, επιτρέποντας την οικονοµία σε λειτουργικά έξοδα.

Που θα βρείτε τις εφαρμογές

Για την Alpha Bank μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για android, iOS και Windows Phone.

Για την Eurobank μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για android και iOS.

Για την Εθνική Τράπεζα μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για android , iOS και Windows Phone.

Για την Τράπεζα Πειραιώς μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για android και iOS

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider