Μετά την Εθνική έρχεται και η Πειραιώς να κάνει πιο τραπεζοκεντρικό το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μετά την Εθνική έρχεται και η Πειραιώς να κάνει πιο τραπεζοκεντρικό το Χρηματιστήριο
Αναδιαμόρφωση των σταθμίσεων στους εγχώριους δείκτες αλλά και στους δείκτες της MSCI και FTSE μέσω των οποίων προβάλλεται κατά κύριο λόγο στα μεγάλα διεθνή επενδυτικά «σαλόνια» το Χρηματιστήριο, επιφέρουν τα placements που συνεχίζουν να υλοποιούνται στις τράπεζες, μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Το παράδειγμα της Εθνικής και η Πειραιώς που ακολουθεί.

Αναδιαμόρφωση των σταθμίσεων στους εγχώριους δείκτες αλλά και στους δείκτες της MSCI και FTSE μέσω των οποίων προβάλλεται κατά κύριο λόγο στα μεγάλα διεθνή επενδυτικά «σαλόνια» το Χρηματιστήριο, επιφέρουν τα placements που συνεχίζουν να υλοποιούνται στις τράπεζες (και όχι μόνο - βλ. HelleniQ Energy), μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Την αρχή έκανε η Εθνική Τράπεζα, καθώς μέσω της άκρως επιτυχημένης πώλησης του 22% του ΤΧΣ σε κορυφαίους διαχειριστές, θεσμικούς και family offices, αύξησε τόσο το free float της στο 81,61% από 59,61% που ήταν προηγουμένως, το συντελεστή βαρύτητας που έχει σε δείκτες της εγχώριας αγοράς, αλλά και την απόδοση της μετοχής (από τα 5,30 που έγινε το placement στα 7,21 ευρώ). Ουσιαστικά, η μετοχή της Εθνικής έχει φτάσει να αποτελεί μία εκ των πιο επιδραστικών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και φυσικά του κλαδικού τραπεζικού, καθώς οι μετοχές σταθμίζονται ανάλογα με το free float τους.

Με τα τελευταία δεδομένα, η συμμετοχή της Εθνικής σε επίπεδο Γενικού Δείκτη φτάνει στο 10,6452% (από αρκετά χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονταν πριν το placement), υπολογίζοντας το 55,3% της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας μέσω του capping factor που εφαρμόζεται, που φτάνει τα 6,595 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της Εθνικής φτάνει τα 5,382 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, λαμβάνοντας ως παράδειγμα την Coca Cola, τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη της εγχώριας αγοράς, η συμμετοχή της φτάνει στο 9,443% του Γενικού Δείκτη, με τον συντελεστή στάθμισης στο 46,2% και την σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 5,954 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό συνεπάγεται πως ο Γενικός Δείκτης επηρεάζεται κατά 0,1065% από μια άνοδο της τάξεως του 1% της μετοχής της ΕΤΕ και κατά 0,0944% από μια αντίστοιχη άνοδο της Coca Cola, μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διεκδικούν με αξιώσεις ολοένα και υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, κάτι που συνδυάζεται και με την ενίσχυση της ελεύθερης διασποράς (έπεται νέο placement στην Εθνική από το ΤΧΣ μετά τη λήξη του lock up, για την πλήρη αποεπένδυση - δεν αποκλείεται να κινηθεί και η Fairfax προς ένα μικρό placement στη Eurobank κάποια στιγμή), διαμορφώνεται το πλαίσιο για μια ακόμη πιο τραπεζοκεντρική αγορά. Η συνολική τους κεφαλαιοποίηση προσεγγίζει πλέον τα 23 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή τους στο Γενικό Δείκτη να φτάνει το 26,5737% και στον FTSE 25 να ξεπερνά το 36%. Επιπλέον, στη βάση του δείκτη MSCI Greece Standard, ηγείται πλέον η Εθνική με ποσοστό 16,63%, με τη Eurobank να ακολουθεί στο 14,14%, την Alpha Bank να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με στάθμιση 11,22% και την Πειραιώς στην έβδομη θέση με ποσοστό 7,85%.

Υπό το πρίσμα λοιπόν της πλήρους αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, ήτοι την πώληση του 27% που διαθέτει το Ταμείο (337.599.150 μετοχές) το free float της τράπεζας αναμένεται να ξεπεράσει το 81%, και με τη μετοχή να βάζει «πλώρη» για σαφώς υψηλότερα επίπεδα, τότε θα αυξηθεί και η συμμετοχή της και η στάθμισή της στους δείκτες, με εισροές και από τα passive funds.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της Εθνικής, από τη διάθεση του 20% + 2% άφησαν εκτός κατανομής τους passive, ωθώντας τους έτσι στη δευτερογενή αγορά. Αν συμβεί κάτι ανάλογο (αποκλεισμός από την κατανομή) και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, δεδομένων των αλλαγών στις σταθμίσεις, λόγω της σημαντικής αύξησης του free float, διασφαλίζονται αγοραστές και για την επόμενη ημέρα.

Τα placements λοιπόν που έχουν διενεργηθεί και η επιτυχία αυτών (θα αποτυπωθεί και στην περίπτωση της Πειραιώς) ίσως θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για αρκετές άλλες εισηγμένες τόσο της υψηλής, όσο και της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που επιμένουν να διατηρούν κάπως «δέσμιες» τις μετοχές τους σε ένα πολύ περιορισμένο μετοχολόγιο.

Η προσπάθεια ενίσχυσης του free float, που συνδυάζεται με την ένταξη επενδυτών με ένα πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και τα ισχυρά θεμελιώδη, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τη μετοχή και ευρύτερα για το Χρηματιστήριο. Άλλωστε τέτοιους είδους συναλλαγές πραγματοποιούνται ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά, κατά κύριο λόγο, μεγάλοι θεσμικοί και long only funds που δεν είθισται να τοποθετούνται στο ταμπλό της ρηχής εγχώριας αγοράς και εκφράζονται κυρίως μέσω πακέτων και placements.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider