«Run with the bull» είναι το σήμα που στέλνει η Société Générale, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανάληψης πρόσθετου ρίσκου στις αγορές, με ένα «overshoot» για τον S&P 500, παρά το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει οι μετοχές ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου του 2023.
Ο Manish Kabra, επικεφαλής στρατηγικής του γαλλικού οίκου για τις αμερικανικές μετοχές και τις μεικτές στρατηγικές, αναφέρει, πως «τα τρία «turning points» της SG, που αποτελούν βασικούς οδηγούς γύρω από τα κυκλικά και μακροοικονομικά πλαίσια στις αγορές συνεχίζουν να υποδηλώνουν υψηλά περιθώρια ανόδου για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου και ένα «overshoot» για τον S&P 500». Αναλυτικότερα:
1) Ο δείκτης SG Global Cycle: Η ενημέρωση από τα δεδομένα Μαρτίου, έχουν οδηγήσει το δείκτη στο «boom market», δηλαδή σε ένα πλαίσιο ξέφρενου ράλι για τις αγορές. Ο δείκτης SG Global Cycle, ο οποίος βασίζεται σε κορυφαίους οικονομικούς δείκτες του ΟΟΣΑ, παραμένει σε ανοδική τάση από τον Απρίλιο του 2023. Το μεγάλο εύρος του δείκτη σηματοδοτεί ότι το 76% των κορυφαίων οικονομικών δεικτών των χωρών έχει βελτιωθεί τους τελευταίους έξι μήνες και το 65% έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
2) Ο δείκτης SG Consumer Composite: Αυτός ο δείκτης, λόγω της βαρύτητας που έχει στην καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ και στις τάσεις του στεγαστικού κλάδου και της απασχόλησης, πέρασε σε θετική τροχιά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και παραμένει θετικός, λόγω της ισχυρής αύξησης των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ.
3) Ο δείκτης SG Cross Asset Momentum: Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει τις εσωτερικές τάσεις έντεκα διαφορετικών κατηγοριών περιουσιακών (διάφορα στοιχεία για μετοχές, credit, FX, εμπορεύματα και volatility) στοιχείων και επέστρεψε σε θετικό σήμα για όγδοη διαδοχική εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Kabra, ο S&P 500 έχει σημαντικά περιθώρια για ένα «overshoot» παρότι διαπραγματεύεται με δείκτη forward P/E στο 21x, καθώς τα νέα υψηλά του δείκτη συμπίπτουν με τα νέα υψηλά του κύκλου κερδοφορίας. Μάλιστα, ακόμη και εκτίμηση του γαλλικού οίκου για αύξηση των EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά 20% μεταξύ του 2024 (αύξηση 5%) και του 2025 (αύξηση 15%), μπορεί να είναι να συντηρητική και να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω. Ο τεχνολογικός Nasdaq 100 εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο σημαντικό «οδηγό» και πηγή του κύκλου κερδοφορίας (EPS). Με βάση τους υπολογισμούς της Société Générale και έχοντας ως παράδειγμα τη «φούσκα» TMT, ο S&P 500 θα πρέπει να φτάσει τις 6.250 μονάδες ώστε υπάρξει μια παράλογη ευφορία και απληστία έναντι της τρέχουσας ορθολογικής αισιοδοξίας που οδηγεί το ράλι των τελευταίων μηνών.
Το EPR του S&P 500 (3,5%) βρίσκεται χαμηλότερα του μέσου όρου και δεν έχει πιεστεί - «τεντωθεί», όπως σημειώνει ο Kabra. Ο Nasdaq 100 – η «πηγή» της τρέχουσας «έκρηξης» των EPS - αποτελεί περίπου το 50% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500. Στο αποκορύφωμα της «φούσκας» του TMT, ο κλάδος της τεχνολογίας διαπραγματευόταν με δύο φορές (2x) το ποσοστό κερδοφορίας του στον S&P 500 και ο δείκτης «έτρεχε» με forward P/E στο 25x. Σήμερα, ο Nasdaq 100 βρίσκεται στο 1,25x της κερδοφορίας (στο 40% των EPS του S&P 500) και ο δείκτης βαρόμετρο κινείται με forward P/E στο 21x.
Πέραν του κύκλου κερδοφορίας που φτάνει σε νέα υψηλά, οι αμερικανικές μετοχές υποστηρίζονται από τη συμπίεση του spread των high yield τίτλων και το σημαντικό περιθώριο για μείωση της μεταβλητότητας στα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος. Αυτό το σκηνικό δεν αναμένεται να οδηγήσει σε de - rating των αμερικανικών μετοχών, πέρα από κάποια αντιστροφή που θα αφορά το τεχνικό σκέλος.