Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο - Χαμηλότερα ξανά οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο - Χαμηλότερα ξανά οι τράπεζες
Συνεχίζεται το αρνητικό σερί στο Χρηματιστήριο. Απώλειες ξανά για τις τράπεζες.

Κλείσιμο μήνα και τριμήνου για το Χρηματιστήριο, καθώς η αυριανή αργία και της Δευτέρας στις αγορές λόγω του Πάσχα των Καθολικών έφερε πιο κοντά το πέρασμα από το ταμείο για τους διαχειριστές που θέλουν να κατοχυρώσουν κέρδη και να προβάλουν τις αποδόσεις τους.

Και στη χθεσινή συνεδρίαση, πέρα από κάποιες μεμονωμένες μετοχές που κινούνται 1) στη βάση οργίου φημολογιών για είσοδο εφοπλιστών και διάφορα άλλα, στα «μικρά χαρτιά» της πληροφορικής (κερδοσκοπισμός, πρόσκαιρη ανάταση και προβολή), 2) και στα επερχόμενα deals (Τέρνα Ενεργειακή - Masdar, με οφέλη σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και ευρύτερα στο κλάδο ενέργειας), τα χαρτοφυλάκια κινήθηκαν περισσότερο με μια διάθεση απορρόφησης της προσφοράς από χαμηλότερα επίπεδα, παρά με μια τάση πιο «επιθετικών» αγορών, τη στιγμή που και η συναλλακτική δραστηριότητα αρχίζει να χαμηλώνει ενόψει της περιορισμένης παρουσίας των ξένων διαχειριστών στις τρέχουσες συνεδριάσεις, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Αυτό συμπέφτει και με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, όπου επιφέρει και ένα ήπιο profit taking που μεγεθύνεται σε επιμέρους τίτλους όταν μιλάμε για μια ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια.

Η αγορά προς ώρας κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς παρά τα ρεκόρ των διεθνών αγορών, ενώ πολλές μετοχές όπως η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Alpha και άλλες συνεχίζουν στο διορθωτικό μοτίβο προσπαθώντας να βγάλουν αντίδραση.

Ως προς τη ΔΕΗ, κάλυψη της μετοχής της ξεκίνησε η Euroxx, θέτοντας τιμή-στόχο τα 19,7 ευρώ ανά μετοχή. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί σε έναν στρατηγικό μετασχηματισμό, στρέφοντας τη δραστηριότητά της από τα ορυκτά καύσιμα, προς καθαρότερες, βιώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αναμένουμε ότι η νέα στρατηγική θα οδηγήσει σε περίπου 68% αύξηση των EBITDA έως το 2026, κυρίως λόγω του ολοκληρωμένου περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ και σε νέα δυναμικότητα άνω των 4,0 GW στις ΑΠΕ», σημειώνει η Euroxx.

Η Euroxx εκτιμά ότι η ΔΕΗ είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να υπηρετήσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, προσφέροντας παράλληλα στους επενδυτές έναν εύρωστο συνδυασμό ανάπτυξης και μερισμάτων.

Στα επιμέρους, ο τραπεζικός κλάδος (τριήμερο πτωτικό σερί) πιέστηκε και χθες με την ταλαιπωρία στην Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει, έχοντας ως «ουρά» το πλαίσιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ και την τιμή διάθεσης, που πέρα από τη νευρικότητα που προκάλεσε σε επενδυτές που τοποθετήθηκαν εκεί (στα 4 ευρώ), οδήγησε και στην απομάκρυνση αρκετών funds, που τοποθετούνται πλέον στα τρέχοντα επίπεδα, που ήταν άλλωστε και αυτά που ζητούσαν στη διαδικασία και είχαν τοποθετήσει κεφάλαια.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές επιστρέφοντας οριακά υψηλότερα των 1.420 μονάδων με περισσότερο κινήσεις ωραιοποίησης. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,28% και ο τραπεζικός υποχωρεί και σήμερα κατά 0,20% στις 1.197,45 μονάδες.

Στις τράπεζες, απώλειες 0,46% καταγράφει η Πειραιώς στα 3,844 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,46%% και τα 7,306 ευρώ και την Alpha στο -0,18%. Οριακή πτώση για τη Eurobank στα 1,781 ευρώ.

Στα πιο βαριά χαρτιά, ήπια άνοδο καταγράφουν ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ υπεραποδίδουν εκ νέου οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 1,01% και 0,60% αντίστοιχα.

Υψηλότερα η ΕΧΑΕ, όπως και η Lamda, ΕΥΔΑΠ και Optima.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider