Πρεμιέρα με το δεξί για το Χρηματιστήριο - Σηματωρός η Εθνική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα με το δεξί για το Χρηματιστήριο - Σηματωρός η Εθνική
Οδηγός οι τράπεζες για το ΧΑ. Επανέρχονται σταδιακά οι αγοραστές.

Βηματισμό καλούνται να βρουν ξανά οι διεθνείς αγορές, μετά τα όσα δήλωσε χθες ο Τ. Πάουελ και η Fed διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια και αναμένοντας την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, λεπτές ισορροπίες κράτησε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, ο οποίος τελικά δεν εμφανίστηκε τόσο επιθετικός όσο ανέμεναν οι αγορές, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι επιτοκιακές μειώσεις απλά θα καθυστερήσουν χωρίς να «φύγουν από το τραπέζι». Απλά δεν διευκρίνισε πόσο θα καθυστερήσουν. Αυτό ωστόσο που καθησύχασε την αγορά ήταν η δήλωσή του πως είναι απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια, ένα σενάριο που είχε αρχίσει να συζητείται τον τελευταίο καιρό, μετά τα υψηλά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Τόσο στην ομιλία Πάουελ όσο και στο ίδιο το ανακοινωθέν της Fed υπογραμμίζονται εμφατικά οι νέες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς στις αρχές του 2024 η πρόοδος αποκλιμάκωσης περιήλθε σε στασιμότητα. Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται προς το στόχο του 2% για να μπορέσει να αποκτήσει το βαθμό εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να κάνει κίνηση μείωσης των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε ξεκάθαρα ο Πάουελ, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου διάστημα. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη που χρειάζεται», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα, διατηρώντας αμφίβολη την χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων.

Στα εγχώρια τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Πειραιώς και Εθνική δίνουν ρυθμό στην αγορά, με την τελευταία μάλιστα να αποτελεί σηματωρό για τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, ισχυροποίηση της κεφαλαιακής της θέσης και υψηλή δυναμική στα βασικά της μεγέθη, βάζοντας πλώρη για υπέρβαση των φετινών της στόχων, παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο του έτους η Εθνική Τράπεζα.

Από την άλλη, ένα θετικό σετ αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για μια υπεραπόδοση έναντι των φετινών στόχων που έχει θέσει η διοίκηση.

Στο ταμπλό σήμερα, η Εθνική καταγράφει ράλι 2,65% στα 7,76 ευρώ, με τη Eurobank στο 0,25% και 2,015 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,32% και τα 3,788 ευρώ και την Alpha Bank οριακά στα 1,593 ευρώ.

Ο ΓΔ ενισχύεται ελαφρώς σβήνοντας κάπως τις απώλειες της Τρίτης, στις 1.453,32 μονάδες, με τον τζίρο στα 8,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,43% και ο τραπεζικός υπεραποδίδει με κέρδη 1,03%.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο καταγράφει η μετοχή του ΟΠΑΠ στο 0,83% που επιστρέφει μετά την αποκοπή μερίσματος, με την Aegean στο 1,11%, τη ΒΙΟ στο 0,52% και την ΕΧΑΕ στο 0,97%.

Ήπια ανοδικά συνεχίζουν Μυτιληναίος, ΕΕΕ, ΟΤΕ, ενώ προς τα 11,30 ευρώ φτάνει η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προπορεύεται των φετινών στόχων η Τράπεζα Πειραιώς

«Πλώρη» για υπέρβαση των φετινών στόχων βάζει η Εθνική Τράπεζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider