Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 6,5 ετών «κατρακυλά» το αργό

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 6,5 ετών «κατρακυλά» το αργό

Σε χαμηλό 6,5 ετών έπεσε η τιμή του αργού πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς οι αγορές αντιδρούν στη διαφωνία των χωρών-μελών του OPEC σχετικά με το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου που καταγράφηκε στη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα το αργό υποχωρούσε κατά 4,5% στα 38,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent κατέγραφε απώλειες 3,98% στα 41,29 δολάρια του βαρέλι.

Στη συνάντησή τους την Παρασκευή, τα μέλη του OPEC δεν συμφώνησαν και δεν ανακοίνωσαν ανώτατο όριο παραγωγής. Βασικό σημείο διαφωνίας αποτελεί το «ταβάνι» της παραγωγής στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από το 2014 όταν οι χώρες-μέλη του OPEC αποφάσισαν να «πλημυρίσουν» την παγκόσμια αγορά με πετρέλαιο προκειμένου να διατηρήσουν τον μερίδιο αγοράς τους προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στους ανταγωνιστές τους. Η υπερπροσφορά πετρελαίου γέμισε τα κρατικά αποθέματα και μείωσε σημαντικά τις τιμές του βαρελιού προκαλώντας «ασφυξία» σε άλλες χώρες –παραγωγούς όπου η παραγωγή πετρελαίου είναι πιο ακριβή.

Οι πιο πλούσιες χώρες-μέλη του OPEC όπως η Σαουδική Αραβία είναι υπέρ της διατήρησης αυτής της πολιτικής, ενώ το Ιράν θέλει να αυξήσει και άλλο την δίκη του παραγωγή. Από την άλλη οι πιο φτωχές χώρες-μέλη του οργανισμού όπως η Βενεζουέλα που έχουν δει τα κρατικά τους έσοδα να μειώνονται σημαντικά από αυτή την πολιτική ζητούν την επαναφορά του ορίου παραγωγής.

Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο πρόεδρος του καρτέλ, Ibe Kachikwu, τα μέλη δεν βλέπουν την ανάγκη να προσδιοριστεί ένας συγκεκριμένος στόχος για την παραγωγή. Έντονη ήταν η απάντηση από την πλευρά του Ιράν που καταγγέλλει ότι «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει» και προειδοποιεί ότι το Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μόλις αρθούν οι κυρώσεις το 2016.

Όσον αφορά στην απόφαση που δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν τα μέλη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κυρίως λόγω διαφωνιών στο επίπεδο του ορίου, οι αναλυτές της Commerzbank σχολιάζουν ότι «ακόμη και το μηδενικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα στην περίπτωση του OPEC, καθώς δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποιο χειρότερο».

«Εάν σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία ο OPEC δεν μπορεί να συμφωνήσει στον χαμηλότερο κοινό παρανομαστή όπως είναι το επίσημο όριο παραγωγής, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς το λόγο της ύπαρξής του. Σε κάθε περίπτωση, ο OPEC δεν αναμένεται να προσφέρει καμία στήριξη στην τιμή του πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας διατηρούν μια μικρή αισιοδοξία. «Με τα ακραία επίπεδα απαισιοδοξίας που δείχνουν οι επενδυτές όσον αφορά στο αργό, αισθανόμαστε κάποια αισιοδοξία σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς φαίνεται πως η αγορά έχει προεξοφλήσει ήδη τους κινδύνους που συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου», εξηγούν.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Bloomberg, η αδυναμία του OPEC να θέσει όριο μέγιστης παραγωγής θα οδηγήσει σε «πόλεμο υπερπροσφοράς» μεταξύ της Σουηδικής Αραβίας που είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του καρτέλ και του Ιράν και της Λιβύης που αποτελούν τους βασικούς της αντιπάλους.

«Με τον OPEC να μην κόβει την παραγωγή και το Ιράν να καιροφυλακτεί, το έξυπνο χρήμα κρύβεται στη μεγαλύτερη και όχι στη μικρότερη παραγωγή», εξηγεί ο Jamie Webster, αναλυτής της IHS Inc. στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το δημοσίευσμα του MarketWatch.

Η Σαουδική Αραβία διατηρεί εδώ και χρόνια υψηλά αποθέματα πετρελαίου για περιπτώσεις κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), τον Οκτώβριο «αποθήκευσε» 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το σκοπό αυτό, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider