Αλχημείες για ώθηση στην τιμή του πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλχημείες για ώθηση στην τιμή του πετρελαίου

Σε διάφορες αλχημείες έχουν επιδοθεί τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ τα οποία παρά τη συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή με σκοπό να δοθεί ώθηση στην τιμή του πετρελαίου βλέπουν τις τιμές να παραμένουν καθηλωμένες κάτω από τα 50 δολάρια. Τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 11 σεντς ή 0,23% στα 47,26 δολάρια το βαρέλι.

Τη μεγαλύτερη πίεση στις τιμές του πετρελαίου ασκούν οι ΗΠΑ όπου η παραγωγή από σχιστόλιθο έχει αυξηθεί πάνω από 700.000 βαρέλια την ημέρα φθάνοντας τα 9,33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το ΙΕΑ, η παραγωγή στις ΗΠΑ θα μπορούσε, στο τέλος του 2017 να είναι αυξημένη κατά 920.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η τιμή του πετρελαίου πιέζεται από την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ, κάτι που όμως πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί και να σταματήσει καθώς οι χαμηλές τιμές δεν ενθαρρύνουν τις περαιτέρω επενδύσεις για εξορύξεις. Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη του ΟΠΕΚ επιδίδονται σε διάφορες «αλχημείες», το καθένα για τους δικούς του λόγους.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρέλαιοπαραγωγός χώρα του Οργανισμού σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ προκειμένου να τις «εξαναγκάσει» σε μείωση των αποθεμάτων τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, η Σαουδική Αραβία, η οποία διαθέτει ένα μεγάλο διυλιστήριο στην αμερικανική Ακτή του Κόλπου, σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο, κάτι που αναμένεται να αξιολογηθεί θετικά από τις

Ο John Kilduff της Again Capital, εκτιμά ότι αυτό είναι ένα μέτρο για να καταγραφεί πτώση των αποθεμάτων στην έκθεση της ΕΙΑ και όπως σημειώνει, είναι πιθανό ότι από τα οκτώ εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να περιοριστεί τις προσφερόμενες ποσότητες κατά 100.000 με 250.000 βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, τα βέλη που δέχεται ο ΟΠΕΚ δεν προέρχονται μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και «εξ οικείων». Η Λιβύη, η Νιγηρία και το Ιράκ έχουν αυξήσει την παραγωγή. Μάλιστα το Ιράκ φαίνεται να κάνει «αντίπραξη» στη Σαουδική Αραβία καθώς αύξησε κατά 50% την ποσότητα που έστειλε στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου (σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες). Παρά το γεγονός ότι το Ιράκ είχε υποσχεθεί συμμόρφωση με την απόφαση του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ), το Ιράκ δεν ακολουθεί πλήρως τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider