«Ταβάνι» στις 830 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ταβάνι» στις 830 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο

Χωρίς δυναμική ανόδου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να «χωνεύει» τα ανέλπιστα κέρδη άνω του 4% που κατέγραψε τις τρεις προηγούμενες ημέρες.

«Η διατήρηση της συναλλακτικής ατονίας δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για περαιτέρω συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς τις 850 μονάδες ενώ έχει σχεδόν εξατμισθεί το ενδιαφέρον για επιλογές τίτλων της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που είχε εκδηλωθεί σε προηγούμενες εβδομάδες», εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε σήμερα στις 829,33 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,29%, με τον όγκο συναλλαγών να ενισχύεται ελαφρώς στα 65 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό των προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων ήταν οι ιδιαίτερα χαμηλοί τζίροι μεταξύ 37-49 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ΓΔ κατά 30 μονάδες από την προηγούμενη Πέμπτη έπαιξε η εξομάλυνσης της αγοράς ομολόγων, σημειώνει ο κ. Τζάνας. Η αναστολή της έκδοσης πολυετών τίτλων και η επάνοδος στα ετήσια έντοκα γραμμάτια λειτούργησε θετικά για την αγορά, καθώς η διαμόρφωση των αποδόσεων στα επίπεδα του 1,5% θα λειτουργήσει ευεργετικά την καμπύλη αποδόσεων, σημειώνει.

Ώθηση έδωσαν στην αγορά και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το 2017 οι Eurobank, Motor Oil, Autohellas, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, διαμορφώνοντας βάσιμες προσδοκίες για σημαντική βελτίωση και στο σύνολο των εισηγμένων μετά την ολοκλήρωσή τους.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, το ΧΑ ανήλθε στα επίπεδα των 830 μονάδων και λόγω της θετικής επίδρασης από τα διεθνή χρηματιστήρια και, συγκεκριμένα, τις ΗΠΑ, όπου η Wall Street κατέγραψε κέρδη καθώς η διαδικασία επιβολής δασμών επαναπροσδιορίζεται, ενώ η αγορά εργασίας δεν στέλνει μηνύματα για πληθωριστική απειλή, άρα και για έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Βαριά «σκιά» ρίχνουν πάνω από την ελληνική αγορά τόσο ο γεωπολιτικός κίνδυνος εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία, όσο και τα πιεστικά περιθώρια που έχει μπροστά της η χώρα για ολοκλήρωση συνολικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το οποίο σημαίνει ότι έχει μπροστά της 100 ημέρες για να υλοποιήσει 88 προαπαιτούμενα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider