«Μάζεψε» τις απώλειες το ΧΑ - Προβληματίζουν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάζεψε» τις απώλειες το ΧΑ - Προβληματίζουν οι τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες στη σημερινή συνεδρίαση, με το 60% του τζίρου «παίζει» στα τραπεζικά χαρτιά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Πέμπτη στις 817,69 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,74%. Πολύ ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να τερματίζει με πτώση 2,45%, μετριάζοντας ωστόσο τις απώλειες από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του 3,3%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των συστημικών τραπεζών υπέστη η μετοχή της Eurobank με 5%, και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 3,11%, η Τράπεζα Πειραιώς με 1,95% και τελευταία η Alpha Bank με 0,80%

Ελαφρώς ενισχυμένος, σε σύγκριση με τα επίπεδα του τελευταίου δεκαημέρου, ήταν ο όγκος συναλλαγών που διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ.

Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τη διαδικασία των stress tests και τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ στην τέταρτη αξιολόγηση ρίχνουν βαριά σκιά στην αγορά, εκτιμούν οι αναλυτές της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

Δεδομένης της επιμονής των δανειστών να συμπεριλάβουν το Ταμείο στη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, έστω και στο «παρά πέντε», διακυβεύει την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και παγώνει την αγορά.

Ήδη η πτώση του όγκου συναλλαγών είναι εμφανής τις τελευταίες ημέρες, με τον ημερήσιο τζίρο να δυσκολεύεται να σπάσει το φράγμα των 50 εκατ. ευρώ το τελευταίο δεκαήμερο.

Λοιποί χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τις ρευστοποιήσεις στις αμφίσημες ειδήσεις για την πορεία της αξιολόγησης και στις ανησυχίες για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Όπως αναφέρουν, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως η πόλωση παραπέμπει σε προεκλογικό σκηνικό.

Ρευστοποιήσεις και στα ομόλογα

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την Πέμπτη με τις πωλήσεις να έχουν αυξημένους όγκους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η επιτυχημένη έκδοση των ετησίων εντόκων γραμματίων δεν στάθηκε ικανή να δώσει στήριξη στην αγορά.

Σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα, με το δεκαετές χρεόγραφο να ανέρχεται στο 4,25%, από 4,15%. Στο πενταετές χρεόγραφο η απόδοση ανήλθε στο 3,56%, από 3,4%, ενώ στο 15ετές διαμορφώθηκε στο 4,6% από 4,5% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, ανήλθε από τις 351 μονάδες βάσης στις 365 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider