Απώλειες 4 δισ. ευρώ μετρούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο χρηματιστηριακό ταμπλό από την αρχή του έτους, καθώς η αβεβαιότητα κυκλώνει το εγχώριο κλάδο υπό το βάρος των κόκκινων δανείων και εξωγενών παραγόντων, όπως η Ιταλία.
Από 8,875 δισ. ευρώ που ήταν η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στις 29 Δεκεμβρίου 2017, σήμερα έχει βυθιστεί στα 5 δισ. ευρώ, μετά και την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης.
Το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι την Τετάρτη, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 8,78% σε μία ημέρα, αναδεικνύει το σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης που διέπει τις συστημικές τράπεζες.
Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε κυρίως η Τράπεζα Πειραιώς, με τη μετοχή της να αγγίζει ακόμη και το limit down (-30%) ενδοσυνεδριακά, κλείνοντας ωστόσο με απώλειες 20,73%. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η επίθεση των funds στη μετοχή συνδέεται με την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων της τράπεζας με 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακής έκδοσης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες –όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο CEO, Χρήστος Μεγάλου.
«Τα διεθνή fund συνεχίζουν την πολιτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας υπό τη σκιά της Ιταλίας που προκαλεί τις Βρυξέλλες και τα θεμέλια της Ευρωζώνης ευρύτερα», σχολιάζει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.
Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, η κρίση στην γείτονα χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κίνδυνο χώρας στην Ελλάδα στα «μάτια» των ξένων επενδυτών και είναι απαραίτητο να δοθεί στις τραπεζικές διοικήσεις ο αναγκαίος χρόνος από τους επόπτες προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην αγορά και να «ηρεμήσουν τα πνεύματα».
Όπως σχολιάζει σε σχετικό του δημοσίευμα το Bloomberg, σήμερα σημειώθηκε η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση για την Τράπεζα Πειραιώς από τον Ιούνιο του 2019:
Το Bloomberg σχολιάζει ότι από τον Ιανουάριο του 2019 που ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, οι τράπεζες έχουν χάσει το 97% της αξίας τους. Το μεγαλύτερο μέρος των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων απαρτίζεται από αναβαλλόμενους φόρους, γεγονός που υπονομεύει την ικανότητά των τραπεζών να απορροφήσουν μεγαλύτερες ζημίες που ενδεχομένως προκύψουν από τη δραστικότερη μείωση των κόκκινων δανείων, επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο.