Στη σκιά των Βρυξελλών κινούνται οι ευρωαγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη σκιά των Βρυξελλών κινούνται οι ευρωαγορές

Παγωμένοι φάνηκαν σήμερα οι επενδυτές μετά τον τρόμο που απλώθηκε σήμερα στην πόλη των Βρυξελλών εξαιτίας των εκρήξεων σε αεροδρόμιο και μετρό που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης.


Ειδικότερα, αυτή την ώρα ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,69% στις 6.142,02 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κατά 1,04% στις 9.847,13 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,95% στις 4.385,60 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση κατά 1% στις 337,42 μονάδες.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις επηρέασαν αισθητά τα ευρωπαϊκά ταμπλό με τη μετοχή της Anglo American υποχωρεί κατά 1,51% , ενώ της Deutsche Bank καταγράφει πτώση κοντά στο 2%.

Η τιμή του πετρελαίου κινείται διορθωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,39% στα 41,36 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,40% στα 41,38 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε καθεστώς πιθανής υποβάθμισης έθεσε την αξιολόγηση της Deutsche Bank ο αμερικανικός οίκος Moody’s, επικαλούμενος τις προκλήσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων τριών ετών. Οι αδύναμες επιδόσεις της τράπεζας στις αρχές του 2016 και το δυσμενές οικονομικό αποτέλεσμα του δ΄ τριμήνου του 2015, θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική κερδοφορία. Επιπλέον επεσήμανε πως το λειτουργικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί για τη Deutsche Bank, η οποία πρέπει να λύσει μία σειρά δομικών προβλημάτων. Παρόλα αυτά η γερμανική τράπεζα εξακολουθεί να διαθέτει αξιόπιστη και επαρκή ρευστότητα.

Πτώση των ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά τις εκρήξεις

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 1-3 μονάδες βάσης, καθώς οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφαλείς τίτλους. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό.

Στις άλλες αγορές, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούσαν περίπου 1%, ενώ το ιαπωνικό γιεν και ο χρυσός, που συχνά θεωρούνται επίσης καταφύγια σε περιόδους έντασης, σημείωσαν άνοδο. «Δεν υπήρχε λόγος να ανοίξει η αγορά ομολόγων τόσο δυνατά, επομένως πρέπει να υποτεθεί ότι αυτό έχει να κάνει κάπως με την επίθεση στις Βρυξέλλες», δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής της εταιρείας KBC.

Οι χθεσινές δηλώσεις υπέρ μίας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής από αρκετούς αξιωματούχους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) είχαν ασκήσει ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων πριν το συμβάν στις Βρυξέλλες, καθώς ήγειραν την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα Ντένις Λόκχαρτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιθανόν να είναι έτοιμες για μία αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο, ενώ ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Τζέφρι Λέικερ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια και να κινηθεί προς τον στόχο της Fed που είναι 2%.

Οι αποδόσεις συνέχισαν να αυξάνονται ελαφρά, όταν άνοιξαν οι αγορές σήμερα, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν κατεύθυνση, μετά τις ειδήσεις για τις εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Οι επενδυτές περιμένουν επίσης μία σειρά οικονομικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης και το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν και οι δείκτες των κυριότερων χρηματιστηρίων στην Ασία.

Συγκεκριμένα ο Nikkei ενισχύθηκε σημαντικά κατά 1,94% στις 17.049 μονάδες, στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,35% στις 1.997 μονάδες. ενώ στην Αυστραλία, ο ASX 200 παρέμεινε αμετάβλητος στις 5.166 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα o Shanghai Composite, υποχώρησε κατά 0,60% στις 3.001 μονάδες, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε απώλειες κατά 0,21% στις 20.640 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider