Γερμανικά ομόλογα «ψηφίζουν» οι επενδυτές απέναντι στο φόβο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικά ομόλογα «ψηφίζουν» οι επενδυτές απέναντι στο φόβο

Στην ασφάλεια του χρυσού, του ιαπωνικού νομίσματος και των γερμανικών ομολόγων στρέφονται την Τρίτη οι επενδυτές, αναζητώντας «προστασία» από τη δίνη στην οποία βύθισε τις αγορές η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg, την ώρα που οι ευρωπαϊκές μετοχές και η βρετανική στερλίνα έχουν «εγκλωβιστεί» σε νέο γύρο πιέσεων, ο χρυσός, τα γερμανικά ομόλογα και το γιεν είναι τα assets εκείνα στα οποία οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές «καταφύγιο».

Ενδεικτικό της κατάστασης τρόμου που έχει κυριεύσει από το πρωί της Τρίτης την Ευρώπη είναι η υποχώρηση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, με τα ευρωπαϊκά ταμπλό να αισθάνονται τον τρόμο που σκόρπισαν στη βελγική πρωτεύουσα οι πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Των απωλειών ηγούνται οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, ενώ πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινείται και το ευρωπαϊκό νόμισμα. Σε πτωτική τροχιά και η στερλίνα, υπό το βάρος των φόβων πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλονίζουν την Ευρώπη θα ωθήσουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Μεγάλη Βρετανία.

Στον αντίποδα, ανοδικά για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις κινούνται τα συμβόλαια του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

«Τα τραγικά γεγονότα στις Βρυξέλλες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», προβλέπει ο Valentin Marinov, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole. «Νομίσματα και εμπορεύματα θα δεχθούν πιέσεις, ενώ ασφαλή καταφύγια όπως το γιεν και ο χρυσός βρίσκουν στήριξη», προσθέτει.

«Η πιο αρνητική αντίδραση έρχεται από στερλίνα, γιατί κάθε γεγονός που συνδέεται με την τρομοκρατία ή το προσφυγικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υλοποίησης του Brexit», επισημαίνει, από την πλευρά του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.

Προσφέρουν «ασφάλεια» τα bunds

Επί ευρωπαϊκού εδάφους και εν μέσω του κλίματος γενικευμένης αστάθειας και όξυνσης του φόβου, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, γνωστά ως bunds, αναδεικνύονται την Τρίτη ως τα πιο ασφαλή επενδυτικά assets.

Oι επιδόσεις που καταγράφουν τα γερμανικά ομόλογα ξεχωρίζουν έναντι εκείνων που σημειώνουν τα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

«Η στροφή των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα επιβεβαιώνει την ανάγκη για ποιότητα. Οι επενδυτές αναζητούν ποιοτικά assets προκειμένου να θωρακιστούν έναντι των τραγικών εξελίξεων», δηλώνει ο Richard McGuire, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider