Λίγες ημέρες μετά τις κινητοποιήσεις τον αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου μιλά στο insider.gr για το φορολογικό, τις κατασχέσεις, το κόστος παραγωγής, τους δασικούς χάρτες, τις παράνομες ελληνοποιήσεις αλλά και την επίμαχη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA). Ο υπουργός σημειώνει ότι για τη φορολογία των αγροτών γίνονται προσπάθειες για κάποιες βελτιώσεις ενώ σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες και την προστασία των ελληνικών προϊόντων αναφέρει ότι «δίνουμε μάχες στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες». Ο κ. Αποστόλου σημειώσε ότι οι πληρωμές των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καταβάλλοται κανονικά ενώ όπως ανακοίνωσε σύντομα κατατίθενται στη Βουλή νομοθετικές προτάσεις για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων . Για τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών δήλωσε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν.
Σχετικά με το φορολογικό για το οποίο έγιναν και οι τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών το υπουργείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών. Υπάρχει περίπτωση να γίνουν κάποιες άλλες τροποποιήσεις;
Για το φορολογικό θα σας αναφέρω αυτό που έχω τονίσει αρκετές φορές: Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016. Επίσης, σημειώνω ότι το θέμα των κριτηρίων είναι ένα θέμα το οποίο ήδη το συζητάμε, και γίνονται και περεταίρω προσπάθειες ώστε να υπάρξει βελτίωση. Στο τεκμήριο του αυτοκινήτου δεν συμπεριλαμβάνεται το αγροτικό όχημα ενώ γίνεται προσπάθεια για μείωση κατά 30% του τεκμηρίου για τα ορεινά ακίνητα.
Πρόσφατα καταγγέλθηκε (και από τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά) ότι γίνονται παράνομες κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων από το ελληνικό δημόσιο, τα ταμεία και τις τράπεζες.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι πληρωμές των ενισχύσεων που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι ο αρμόδιος οργανισμός του υπουργείου, καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ο οποίος έχει υποδειχθεί από τους ίδιους κατά την υποβολή της αίτησής τους.
Επιπλέον, εξαιρούνται της κατασχέσεως κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ ως τρίτου, μέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή την με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς.
Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που τα χρήματα μπουν στο λογαριασμό του δικαιούχου, ισχύει ότι ισχύει για κάθε Έλληνα και βεβαίως ισχύει και ότι περιλαμβάνει η σύμβαση που έχει ο κάθε αγρότης με την Τράπεζα.
Με αφορμή την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) επανήλθε το θέμα προστασίας της ελληνικής φέτας. Η Κομισιόν υπέγραψε Δήλωση, με την οποία δεσμεύεται μέσα σε βάθος 5ετίας, όλες οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας και στον Καναδά. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
Αυτό που προκύπτει από την μέχρι τώρα εμπειρία για την σταθεροποίηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, είναι ότι η ποιότητα αποτελεί απαραίτητη παράμετρο. Δίνουμε μάχες στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες. Ειδικότερα για τη φέτα, να σας επισημάνω ότι η επιμονή μας να επαναδιαπραγματευτούμε τις συμφωνίες μας οδήγησε στο να πετύχουμε σημαντικά πράγματα σε ένα παιχνίδι που ήταν χαμένο. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε εντός της μεταβατικής περιόδου των πέντε χρόνων εφαρμογής της συμφωνίας να αρχίσει την διαδικασία αναθεώρησής της με σκοπό την επίτευξη για όλες τις Γ Ε. της Ε.Ε. που περιλαμβάνονται σε αυτή, συμπεριλαμβανομένης της «φέτας», του ιδίου επίπεδου προστασίας. Πρακτικά λοιπόν και με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου δεν θα χρησιμοποιείται ο όρος φέτα σε κανένα προϊόν των συγκεκριμένων χωρών.
H φέτα αποτελεί εμβληματικό προϊόν της χώρας μας. Κανένα άλλο προϊόν, όπως είναι η φέτα, δεν έχει χαρακτηριστικά που είναι απολύτως συνυφασμένα με τη χλωρίδα, το γεωγραφικό ανάγλυφο, την εκτατική εκτροφή και το κλίμα της χώρας μας.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύουμε ακράδαντα, και θέλουμε να το κάνουμε κοινή συνείδηση, ότι ο πρωτογενής τομέας, η γη και η διατροφή, μαζί και με άλλους τομής αιχμής είναι το μέλλον στην πατρίδα μας. Η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name κι αυτό το έχουν κτίσει η ταυτότητα του τόπου μας, οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου και τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν με μόχθο και μεράκι.
Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες και τον κίνδυνο στον οποίο έχει θέσει τις αγροτικές επιδοτήσεις ο χαρακτηρισμός ως «δασικών» εκτάσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται ως καλλιεργήσιμη γη, θα προβεί το υπουργείο σε κάποιες ενέργειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα;
Η διαδικασία για την εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια αναγκαιότητα, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Είμαι δε και προσωπικά από εκείνους που ιστορικά έχουν δώσει αγώνες για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας και να μπουν τα πράγματα που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα σε μια κανονικότητα.
Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με τη καταβολή των ενισχύσεων, όσο και τη κυριότητα των εκτάσεων.
Δεν είναι ένα θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών - και της κυβέρνησης συνολικά - να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Οι επιπτώσεις που τυχόν προκύψουν από τη κύρωση των δασικών χαρτών θα καταχωρηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των πληρωμών των ενισχύσεων.
Προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε ότι θα λάβετε κάποια μέτρα θεσμικού χαρακτήρα για το κόστος παραγωγής.
Η ανταγωνιστικότητα ενός κλάδου, και ιδίως του αγροτικού, επηρεάζεται και εξαρτάται από το κόστος παραγωγής, δηλαδή το κόστος των εισροών που δέχεται ο συγκεκριμένος κλάδος. Μην ξεχνάμε ότι το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα έχει βαθιά τις ρίζες του στα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα ο αγροτικός χώρος. Δυστυχώς δεν μπορούν όλα να λυθούν με την κίνηση ενός μαγικού ραβδιού.
Στη μεν φυτική παραγωγή το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους αποτελεί η δαπανούμενη ενέργεια στη δε ζωική παραγωγή οι ζωοτροφές. Ήδη γίνονται προσπάθειες με όλα τα συναρμόδια υπουργεία που αφορούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και διαχείρισης των υδάτων στον αγροτικό χώρο, των κανόνων κοστολόγησης και οι οποίες προσπάθειες θα καταλήξουν σύντομα σε νομοθετικές ρυθμίσεις ή παρεμβάσεις.
Θεσμοθετήσαμε τη χρήση των ΑΠΕ για μείωση του κόστους παραγωγής, με την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε ατομική και συλλογική βάση. Μάλιστα στο ΠΑΑ προβλέπουμε την ένταξη σχεδίων βελτίωσης, μέσα από συμπράξεις, ώστε να καταστεί και οικονομικά δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων.
Όσον αφορά στο κόστος των ζωοτροφών είναι ήδη γνωστό ότι με το νόμο των βοσκήσιμων γαιών ήδη κάναμε μία μικρή «επανάσταση» που δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητή από πολλούς μέχρι και σήμερα, ώστε να οδηγηθούμε σε μείωση των λειτουργικών εξόδων του κτηνοτρόφου. Μέσω των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης κάθε κτηνοτρόφος θα έχει τη δική του λιβαδική μονάδα, για τη διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη. Όλες οι επιμέρους υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι έτοιμες και σύντομα θα είναι και δημοσιεύσιμες.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ένταξη νέων κτηνοτροφικών ειδών στην περίπτωση των συνδεδεμένων, γεγονός που και αυτό συμβάλει έμμεσα στη μείωση του κόστους παραγωγής στον τομέα της κτηνοτροφίας.
Δεν θα πρέπει εξάλλου να αγνοούμε και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις οι οποίες έμμεσα (χρηματοδοτικά εργαλεία ΠΑΑ, ομάδες παραγωγών, συνεργατικά σχήματα κλπ) συμβάλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Πάμε και στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Νομοθετείται η επισήμανση προέλευσης του γάλακτος.
Παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις ελληνοποιήσεις. Πράγματι, προχωράμε άμεσα σε νομοθετική πρόταση για το χώρο της κτηνοτροφίας η οποία θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά στην υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η συγκεκριμένη, νομοθετική ρύθμιση αποτελεί σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας. Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας, στοιχεία τα οποία πλέον ο καταναλωτής θα γνωρίζει για την τελική του επιλογή.
Στον τομέα του κρέατος, ήδη προχωράμε στην προσαρμογή του εθνικού μας πλαισίου περί ιχηλασιμότητας και υποχρεωτικής αναγραφής σε όλα τα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφή σήμανσης του κρέατος και των προϊόντων του της καταγωγής προέλευσής του, βάσει σχετικού ενωσιακού κανονισμού με στόχο τη βελτίωση του συστήματος ελέγχου και της ιχνηλασιμότητας και καταπολέμησης των ελληνοποιήσεων
Όσον αφορά στα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις παράνομες ελληνοποιήσεις, με ποιόν τρόπο θα μπορούν για παράδειγμα να ελέγχονται οι περιπτώσεις Ελλήνων εμπόρων οι οποίο εισάγουν αμνοερίφια τα οποία σφάζονται στην Ελλάδα; Σε αυτή την περίπτωση μπαίνει σφραγίδα της χώρας σφαγής και έτσι υπάρχει περιθώριο «ελιγμών» κάποιων επιτηδείων.
Οι τελωνειακοί έλεγχοι έχουν ήδη αυξηθεί και το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας θα έχουν εγκατασταθεί σε τέσσερις πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα μας.
Επίσης διερευνάται η περίπτωση της ηλεκτρονικής καταγραφής σε όλο το μήκος της αλυσίδας της φυτικής ή ζωικής παραγωγής από την εισαγωγή του σπόρου, ή του ζώου στο χωράφι ή στο στάβλο, αντίστοιχα μέχρι την πώληση στον τελικό καταναλωτή. Είναι κάτι όμως το οποίο αντιλαμβάνεστε και χρόνο θέλει, και χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να ανευρεθούν ώστε η επιβάρυνση για όλους τους εμπλεκόμενους (παραγωγοί, έμποροι, σφαγείς, κλπ.) να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.
Ένα ακόμη θέμα αφορά στην πίεση των τιμών που δέχονται βασικά αγροτικά προϊόντα της χώρας λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες. Έχει γίνει και σχετικό διάβημα προς το υπουργείο για τις πιέσεις που δέχεται η εγχώρια παραγωγή. Θα λάβει κάποια μέτρα το υπουργείο για το θέμα αυτό;
Προτεραιότητα για το υπουργείο και την κυβέρνηση είναι η στροφή της παραγωγής σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
Βασική προτεραιότητα προς αυτήν την κατεύθυνση - εκτός από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους παραγωγής που ήδη σας ανέφερα - είναι η έμφαση που δίνουμε στην ενίσχυση και στην προβολή της σημασίας παραγωγής ποιοτικών και πιστοποιημένων αγροδιατροφικών προϊόντων. Για την πιστοποίηση και την προβολή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων σαφέστατα υπάρχουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ομάδες παραγωγών, συνεργασία κλπ). Ενισχύουμε, επίσης τη δημιουργία συνεργατικού και συνεταιριστικού κλίματος στον αγροτικό χώρο, ενέργεια η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία οικονομίας μικρής κλίμακας, ισχυρή κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ασκεί και να διαμορφώνει τις τιμολογιακές πολιτικές των ομάδων που εκπροσωπούν. Ήδη εξυγιάναμε το χώρο του συνεργατισμού μέσω του νέου νόμου περί αγροτικών συνεταιρισμών, πρόσφατα δημοσιεύθηκε η απόφαση για τις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και παράλληλα μέσω του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ δίνονται τα χρηματοδοτικά κίνητρα για την υλοποίηση πρωτοβουλιών συνεργασίας στον αγροτικό χώρο.