«Αν δεν είναι απλό, είναι λάθος»: αυτό είναι το μότο της PaymentComponents, της ελληνικής εταιρείας που ξεκίνησε ως Datamation το 1988 και «πήρε αγγλικό» διαβατήριο το 2014 για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο.
«Δεν υπάρχει ήπειρος στην οποία να μην δραστηριοποιούμαστε», δηλώνει στο insider.gr o ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σωτήρης Νόσης και εξηγεί πώς η εταιρεία του, κατορθώνει να συνδυάζει μοναδικά, την σε βάθος γνώση του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τον ανατρεπτικό τρόπο με τον οποίο βλέπουν την αγορά οι άνθρωποί της.
Η PaymentComponents σχεδιάζει, υλοποιεί και παρέχει υπηρεσίες λογισμικού στον χρηματοοικονομικό κλάδο, με την ομάδα ανάπτυξης να βρίσκεται στην Ελλάδα. Από την έδρα της στο Λονδίνο, και μέσω ενός ραγδαία διευρυνόμενου δικτύου συνεργατών στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία και πρόσφατα στην Αφρική προσφέρει τεχνογνωσία αιχμής και λύσεις FinTech σε 5 ηπείρους.
Ανάμεσα στους πελάτες της περιλαμβάνονται διεθνείς κολοσσοί του Χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως η JPMorgan, Credit Suisse, Citigroup, αλλά και πρωτοπόροι του Fintech, όπως η Hellenic Bank, Cardlink, ARCA. Ενδεικτικά στη Νιγηρία σχεδίασε, υλοποίησε και έθεσε σε λειτουργία ένα ιδιωτικό κεντρικό σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών (ACH), βασισμένο στην τεχνολογία των Open APIs.
Οι 30 απόλυτα εξειδικευμένοι μηχανικοί λογισμικού, βλέπουν τους εαυτούς τους σαν «commando company». Στο «τεχνολογικό εργαστήρι» (hub) στο Μαρούσι, οι servers, τα συρτάρια, τα ντουλάπια και τα ενσύρματα δίκτυα θεωρούνται passé μια και όλα βρίσκονται στο cloud. Η κουζίνα όμως είναι πίνακας... ελεύθερης έκφρασης, οι τουαλέτες «ξεκλειδώνουν» με τη γλώσσα προγραμματισμού COBOL – τιμής ένεκεν στην ιστορική γλώσσα - και υπάρχει ακόμη και μουσείο με τους πρώτα laptop της εταιρείας!
Ο Ηλίας Γκάγκας, COO της εταιρείας, μας βοηθά να «διαβάσουμε» την ευρωπαϊκή οδηγία PSD2, η οποία ισχύει από τις 13 Ιανουαρίου και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Η εφαρμογή της οδηγίας είναι μεγάλη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα και κάνει την Ευρώπη σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον κόσμο, τονίζει. Όπως εξηγεί, η «βεντάλια» των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ανοίγει δυναμικά στην ΕΕ, αφού η PSD2 αναγκάζει τις τράπεζες να δώσουν σε τρίτα μέρη (TPPs) πρόσβαση σε πληροφορίες που μέχρι τώρα κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει η «κερκόπορτα» του τραπεζικού κλάδου για ενίσχυση του ανταγωνισμού με σκοπό καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες για τον τελικό χρήστη.
«Η PaymentComponents προετοιμάζονταν για το PSD2 και το open-banking χρόνια πριν. Έτσι ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που δημοσίευσε sandbox για δοκιμές από όποιον ενδιαφέρεται (www.aplonapi.com). Σχεδίασε, υλοποίησε και πήγε σε παραγωγή μία από τις πρώτες τράπεζες στην Ευρώπη. Και όπως θα περίμενε από μία εταιρεία “ειδικών αποστολών” έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιεί την μετά PSD2 στρατηγική της με την κωδική ονομασία “superAPI”».
Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε για τους πελάτες μας πάντα το «μεθαύριο». Έτσι, ώσπου να γίνει πράξη, τους παραδίδουμε το αύριο, λέει ο κ. Νόσης.
Με τις βραβευμένες πλατφόρμες aplonCash και aplonAPI, η εταιρεία προσφέρει καινοτόμες λύσεις διαχείρισης ρευστότητας και αυτόματων συναλλαγών και εναρμόνισης συστημάτων, αντίστοιχα, σε μεγάλες εταιρείες αλλά και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «μπαίνουν στο παιχνίδι»
Αυτό που φιλοδοξεί να κάνει με το άνοιγμα της αγοράς, σημειώνει ο κ. Γκάγκας, είναι να προσαρμόσει τα προϊόντα της και στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού θα μπορούν πλέον όλες να έχουν το δικό τους Treasurer και να διαχειρίζονται όλες τις τραπεζικές σχέσεις τους μέσα από μία και μόνο εφαρμογή.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πρώτες που θα ωφεληθούν από την PSD2 θα είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν άμεσες και ζωτικές ανάγκες διαχείρισης της ρευστότητάς τους», τονίζει και εξηγεί ότι το όφελος θα είναι διπλό (κόστος-χρόνος). Ο οικονομικός διαχειριστής να έχει πραγματική εικόνα του κεφαλαίου κίνησης σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια εξατομικευμένων εφαρμογών που θα «τραβούν» τα δεδομένα από όλες τις τράπεζες σε μία οθόνη.
Η διαδικασία οριστικοποίησης, βέβαια, του πλαισίου –τεχνικά πρότυπα– της ευρωπαϊκής οδηγίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ουσιαστικά αποτελέσματα αναμένεται να δούμε στις συναλλαγές μας από τα μέσα του 2019, εκτιμά ο κ. Γκάγκας.
«Η PSD2 θα μπει με πολύ δραστικό τρόπο τη ζωή μας και θα αλλάξει την καθημερινότητά», υπογραμμίζει ο κ. Νόσης. «Δεν έχουμε αντιληφθεί τις τεράστιες διαστάσεις που φέρνει το άνοιγμα του banking, ούτε οι ίδιες οι τράπεζες δεν το έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα», λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι ουσιαστικά το τελευταίο εξάμηνο έχουν αρχίσει να λαμβάνουν δραστικά μέτρα προκειμένου να προετοιμαστούν για την «επανάσταση» που έρχεται.
Αυτό που αλλάζει, εξηγεί με απλά λόγια, είναι ότι στη κλειστή μέχρι πρότινος σχέση τραπεζών-πελατών μπαίνουν τρίτα μέρη που έρχονται να απλοποιήσουν την εμπειρία του πελάτη, να περιορίσουν τη γραφειοκρατία και να κάνουν τις τραπεζικές μας συναλλαγές φιλικές και απλές. Γιατί, όπως λέει, «αν δεν είναι απλό, είναι λάθος».