Like στον πάπα Φραγκίσκο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Like στον πάπα Φραγκίσκο

Ο Ποντίφικας των 9 εκατομμυρίων followers (στο Twitter) άνοιξε πρόσφατα λογαριασμό στο Instagram. Δεν είναι, όμως, τα social media που κάνουν τον πάπα Φραγκίσκο να ξεχωρίζει από τους προκατόχους του.

Παρά τις αγκυλώσεις της, η Καθολική Εκκλησία έχει επιτέλους έναν ηγέτη που φαίνεται πρόθυμος να «ακουμπήσει» μερικά από τα πιο δύσκολα θέματα, όπως οι αμβλώσεις, το διαζύγιο, η χρήση του προφυλακτικού, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «εμμονές» της εκκλησίας, παίρνοντας απόσταση από τους προκατόχους του.

Ήδη από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τα ηνία, προχώρησε σε μια σειρά από συμβολικές ενέργειες. Στην πρώτη του εμφάνιση, μετά τον «λευκό καπνό», φορούσε έναν απλό λευκό μανδύα και έναν λιτό σταυρό. Επίσης, αποποιήθηκε το Αποστολικό Παλάτι ως την επίσημη κατοικία του στο Βατικανό, όπως είθισται, και δρομολόγησε μεταρρυθμίσεις στον θεσμό του παπισμού.

Από νωρίς έδειξε την ευαισθησία του στο ζήτημα του προσφυγικού, επιλέγοντας τη Λαμπεντούζα της Ιταλίας για να κάνει το πρώτο του ταξίδι ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έκτοτε, έχει κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, ασκώντας δριμύτατη κριτική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από τα ευρωπαϊκά αρχηγεία και, ιδίως, για το κλείσιμο των συνόρων.

Ο Πάπας δεν μετρά τα λόγια του: πριν λίγες μέρες, παρομοίωσε το Αιγαίο με «ακόρεστο κοιμητήριο» –χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερα σκληρό αλλά αληθινό χαρακτηρισμό. Κατόρθωσε ακόμη και να εξοργίσει την καγκελάριο Merkel, όταν παρομοίωσε την Ευρώπη με μια «στείρα γυναίκα». Εντάξει, ούτε εγώ ενθουσιάζομαι με την παρομοίωση, αλλά νομίζω το μήνυμά του για την αναποτελεσματικότητα της Ευρώπης στο προσφυγικό είναι ξεκάθαρο.

Και στη μεγάλη πληγή της Εκκλησίας, όμως, τις παρενοχλήσεις παιδιών από τους ιερωμένους, ο Πάπας έδειξε πυγμή. Έκανε τη διαφορά αποδεχόμενος της παραιτήσεις δύο Αμερικανών επισκόπων που κατηγορήθηκαν για συγκάλυψη ιερωμένων που συνδέονταν με κακοποίηση παιδιών. Για το φλέγον αυτό ζήτημα έχει συστήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία εισηγήθηκε τη σύσταση δικαστηρίου στο Βατικανού για τη δίωξη των επισκόπων που προστατεύουν τους παιδόφιλους ιερείς, την οποία και έπραξε.

Αίσθηση έχει, προκαλέσει, επίσης η διάσημη φράση του: «Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω;», αγγίζοντας έτσι το ευαίσθητο θέμα της ομοφυλοφιλίας, η οποία –ας μην γελιόμαστε– φέρνει σε δύσκολη θέση τους εκπροσώπους όλων των δογμάτων (των πιο γνωστών, τουλάχιστον).

Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι ο «επαναστάτης Φραγκίσκος», όπως τον αποκαλούσαν τον πρώτο καιρό που ανέλαβε, θα φτάσει το μαχαίρι ως το κόκκαλο. Μέχρι σήμερα, έχει θίξει αρκετά από τα ζητήματα που αποτελούν ταμπού για τους Καθολικούς από... καταβολής κόσμου.

Βέβαια, το να τα θίγει μόνο δεν αρκεί. Πρέπει να τα αντιμετωπίσει, αν πράγματι θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο επαναστάτης του Βατικανού. Αν και πολύ αμφιβάλλω, πιστεύω ότι θα βάλει το λιθαράκι του προς μια νέα προσέγγιση της θρησκείας, απελευθερωμένη από ταμπού και ιδεοληψίες που είναι αδιανόητο πώς επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider