Στο πλαίσιο του επίδικου «αιχμής» και μείζονος σημασίας για την κεντροαριστερά που δεν είναι άλλο από αυτό της εκλογής του προέδρου του Νέου Φορέα της ή της ΔηΣυ, σημαντικό πόλο έλξης ενδιαφέροντος και αντιπαραθέσεων έχει αποτελέσει η εφαρμογή ή μη της Ηλεκτρονικής Ψήφου.
Το παραδοσιακό και το ηλεκτρονικό εμπόριο «μάχονται σώμα με σώμα» για την πρωτοκαθεδρία. Για την νέα γενιά αποτελεί προέκταση, πλέον, του χεριού, η τεχνολογία και το διαδίκτυο. Το e-government (η εισαγωγή των τεχνολογιών της πληροφορικής και των υπολογιστών στη Δημόσια Διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισήγαγαν) αποτελεί μονόδρομο στην πορεία προς τον εκμοντερνισμό, τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα, του κράτους. Είναι σχεδόν αυτονόητο η Ηλεκτρονική Ψήφος να είναι μία, λοιπόν, όλων αυτών των υπαρκτών και ρεαλιστικών συνθηκών, και να φαντάζει φυσιολογικό και απαραίτητο να υιοθετηθεί.
Ο Απόστολος Πόντας ως Υποψήφιος Πρόεδρος, με τα χαρακτηριστικά ενός νέου ανθρώπου προερχόμενου από την ανοιχτή Κοινωνία και Αγορά, προτάσσει ως μια εκ των βασικών προϋποθέσεων ανάκαμψης, την υιοθέτηση μιας σύγχρονης εργαλειοθήκης, για την επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Χώρα! Υπό το πρίσμα είναι φυσιολογικό η Ηλεκτρονική Ψήφος να είναι μία εκ των προτάσεων του προς την επιτροπή Αλιβιζάτου.
Δεν μπορεί παρά να αποτελεί βασική επιδίωξη, για ένα χώρο που θέλει να λέγεται αλλά και να είναι προοδευτικός, η υιοθέτηση μεθόδων, εργαλείων και στρατηγικών που αυξάνουν την διεύρυνση, την αποτελεσματικότητα και την συμμετοχικότητα, καθόσον απομακρύνουν την εσωστρέφεια και τον συντηρητισμό.
Στο πρόσφατο παρελθόν λέχθηκε από έναν εκ των σημαντικότερων επιχειρηματιών στο χώρο του εμπορίου ότι: «Πρέπει μεν να έχουμε ως σκοπό τη συμπόρευση με την εποχή και την προετοιμασία για το μέλλον, αλλά ποτέ να μην ξεχνάμε, δε, πως αυτό που έχει αξία και πρέπει να περιφρουρήσουμε δεν είναι το Παραδοσιακό ή το Ηλεκτρονικό, αλλά το Εμπόριο!». Άρα, η πραγματική ουσία στο ερώτημα αν η ψήφος θα είναι αυτοπρόσωπη ή και ηλεκτρονική βρίσκεται στην περιφρούρηση της αξίας της ψήφου!
Οι έχοντες εμπειρία εργασίας και λήψης αποφάσεων, γνωρίζουν την κορυφαία σε σημαντικότητα στρατηγική, οι εταιρίες να χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής ώστε να παραμένουν σύγχρονες και άρα ανταγωνιστικές και βιώσιμες! Στο πλαίσιο αυτό έχουν εισαχθεί ηλεκτρονικά συστήματα όπως τα ERPs (Εμπορολογιστικά Συστήματα), τα MRPs (Συστήματα Προγραμματισμού και Διαχείρισης Παραγωγής), τα WMSs (Συστήματα Διαχείρισης Αποθηκών), ΤΜSs, DFRPs, Mobile Systems, κοκ… Οι περισσότεροι που κατά το πρόσφατο παρελθόν αντιστάθηκαν στην υιοθέτηση τους, σήμερα πιθανότατα βρίσκονται εκτός Αγοράς!
Όμως, ποια είναι από τα βασικά κριτήρια επιλογής; Είναι η εγκατεστημένη βάση σε συγκεκριμένο τομέα. Δηλαδή σε ποιες άλλες εταιρίες του ίδιου τομέα, το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί επιτυχημένα! Είναι επίσης η εμπειρία της ομάδας υλοποίησης. Δηλαδή η ομάδα που θα υλοποιήσει το σύστημα, ακόμα κι αν αυτό «παίζει» σε παρόμοιες σε είδος αλλά και μέγεθος εταιρίες, να έχει την εμπειρία της υλοποίησης! Τέλος, είναι το κόστος κτήσης!
Ποια σοβαρή ομάδα διοίκησης πήρε ποτέ απόφαση να υιοθετήσει μια ηλεκτρονική λύση διαχείρισης, αυτοματοποίησης, κοκ επιλέγοντας κάτι για το οποίο δεν υπάρχει εγκατεστημένη βάση – πελατολόγιο και ούτε η αντίστοιχη εξειδικευμένη ομάδα υλοποίησης – εφαρμογής; Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει, πως όσοι θέλησαν να επιλέξουν λύσεις, αδιαφορώντας ή παραβλέποντας τα άνωθεν κριτήρια, είτε για λόγους παραπληροφόρησης είτε διότι πείσθηκαν από έμπειρους πωλητές είτε γιατί τους παρέσυρε μια καινοφανής ματαιοδοξία να είναι πρωτοπόροι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία απέτυχαν παταγωδώς!
Στο θέμα της ηλεκτρονικής ψήφου λοιπόν. 24 Χώρες έχουν τρέξει ηλεκτρονικές εκλογές. Άρα, υπάρχει επιβεβαιωμένη διεθνής εμπειρία που δεν μπορεί να αμφισβητείται και η μόνη ανοιχτή παράμετρος είναι το κόστος. Μια μόνο Χώρα, έχει τρέξει ουσιαστικά ψηφοφορία μέσω internet. Άρα, η μόνη εμπειρία διεθνούς πρακτικής έρχεται από την Εσθονία που έγινε με συγκεκριμένο τρόπο, απαιτούσε κάποιου είδους πρότερης αυτοπρόσωπης παρουσίας και εμφάνισε και συγκεκριμένα προβλήματα! Επίσης ένα από τα δοκιμασμένα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι το ZEYΣ που όμως έχει δοκιμαστεί μόνο σε Πανεπιστημιακό περιβάλλον! Ιδέες και λύσεις υπάρχουν κι άλλες, πολλές, ίσως και αρκετά παρόμοιες που όμως έχουν δοκιμαστεί σε παρεμφερή αλλά όχι ίδια περιβάλλοντα! Ψήφος εξ αποστάσεως, χωρίς καμία πρότερη αυτοπρόσωπη παρουσία, δεν έχει γίνει σε καμία χώρα στον κόσμο έως σήμερα! Διεθνής πρακτική και εμπειρία δηλαδή, μηδέν!
Όταν λοιπόν, έρχεται η ώρα να πάρουμε θέση ή απόφαση, ιδίως όταν αυτό συμβαίνει στην πολύπαθη και «αναξιόπιστη» για την πλειοψηφία του λαού πολιτική, απαιτείται μια στοιχειώδης σοβαρότητα. Διότι η επιχειρηματολογία του καθενός όσον αφορά την Ηλεκτρονική Ψήφο, είναι ένα δείγμα του τρόπου σκέψης και λήψεως πολιτικών αποφάσεων από μεριάς του, στο μέλλον. Η Χώρα είναι πλέον γεμάτη από ανθρώπους μορφωμένους, με εμπειρία στην Αγορά, που μπορούν και καταλαβαίνουν! Αντιλαμβάνονται και κρίνουν! Και είναι η δική τους γνώμη που μετράει στην κοινωνία πολύ περισσότερο από εκείνη των πολιτικών.
Το χειρότερο όμως όλων, είναι το γκρίζο πέπλο της καχυποψίας που απλώνεται πάνω από τον πολύπαθο προοδευτικό χώρο, ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του, την στιγμή που επιχειρείται η ανασύνταξή του, κάποιοι, ακόμα και σήμερα, λειτουργούν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον.
Όπως δήλωσε πρόσφατα κι ο Υποψήφιος Πρόεδρος για τον Νέο Φορέα, Απόστολος Πόντας «Όλες οι ψήφοι, ηλεκτρονικές και αυτοπρόσωπης παρουσίας, έχουν την ίδια αξία. Αν και η ηλεκτρονική ψήφος ευνοεί μια υποψηφιότητα σαν τη δική μου, πρέπει να διασφαλίζεται ο σκοπός, που είναι η ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών και όχι ένα αυθαίρετο γκρουπάρισμα ψήφων. Με τελεσίγραφα περί της διαδικασίας και υπερθεματίζοντας υπέρ της ηλεκτρονικής ψήφου, κάποιοι που αυτοαναγορεύονται ως δήθεν φαβορί, απλά καλλιεργούν το άλλοθι για την αποτυχία τους!».
Καταλήγοντας, είθε την ύστατη στιγμή, όλοι να λειτουργήσουν ορθολογικά. Ο στόχος πρέπει να είναι μια ηγεσία που θα συστήσει ένα σύγχρονο φορέα, με κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας και της κοινωνίας. Όχι μια ευκαιρία να αναστηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα, μέσα από «συννεφάκια» ψευτοπροοδευτικών επικλήσεων!