Ο καλός, ο κακός και ο «μάγκας» πολιτικός

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Αυτή τη φορά έδωσα έναν σκόπιμα παραπλανητικό τίτλο στο κείμενο. Γιατί δεν πρόκειται να μιλήσω για τους καλούς ούτε για τους κακούς πολιτικούς. Θα μιλήσω μόνο για τους «μάγκες» πολιτικούς και συγκεκριμένα για έναν, ο οποίος βρίσκεται εκτός συνόρων. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι, εντός συνόρων, αλλά μάλλον «κρύβονται». Ένας «μάγκας» όμως πολιτικός σίγουρα ξεχωρίζει, ειδικά όταν στέκεται δίπλα στους «καλούς» και τους «κακούς».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λοιπόν, κ. Νίκος Αναστασιάδης, δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «βέτο» και δεν τη συνδέει με δήθεν συνθήκες απομόνωσης της χώρας όπως έγινε σε πρόσφατη ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα.

Ο κ. Αναστασιάδης, ρητά και χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής διαμήνυσε προς κάθε πλευρά ότι προϋπόθεση για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το οποίο ουσιαστικά «δείχνει» το άνοιγμα των αεροδρομίων και λιμανιών και το οποίο υποχρεώνει ουσιαστικά την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος πολιτικός αποδεικνύει ότι «έχει κότσια». Το 2013, ανέλαβε το πολιτικό κόστος της απόφασης για κούρεμα των καταθέσεων λέγοντας απλώς την αλήθεια δηλώνοντας ότι η Κύπρος ζει τις πιο δραματικές ώρες μετά την εισβολή του '74 και πως το κούρεμα των καταθέσεων που αναγκάστηκε να δεχτεί αποτελούσε τη λιγότερο οδυνηρή λύση, αφού είχε να επιλέξει μεταξύ αυτού ή άτακτης χρεοκοπίας που θα οδηγούσε στην κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος και, εν τέλει στην έξοδο από το ευρώ.

Το αποτέλεσμα, δικαίωσε την πολιτική αυτή λύση καθώς η Κύπρος βγήκε εγκαίρως από το Μνημόνιο. Άλλωστε θέμα επιτυχούς επικοινωνίας ήταν και το γεγονός ότι όχι μόνο δεν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του κυπριακού λαού αλλά επιστρέφουν και οι καταθέσεις και τα επενδυτικά κεφάλαια.

Οι δύσκολες αποφάσεις θέλουν γερό στομάχι αλλά πάνω από όλα «μάγκες» πολιτικούς.

Και κάτι τελευταίο, το οποίο πιστεύω ότι το πρόσεξαν πολλοί από εμάς. Λίγο πριν μπει στη Σύνοδο Κορυφής κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, την Πέμπτη, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις δημοσιογράφων από τα διεθνή Μέσα. Ανέφερε ότι στην παρούσα φάση ίσως να βρεθεί λύση για το προσφυγικό όχι όμως και για το Κυπριακό. Καθώς έφευγε και ενώ είχε ήδη απομακρυνθεί, ένας δημοσιογράφος του έκανε μία ακόμη ερώτηση, σχετικά ασήμαντη. Γύρισε όμως πίσω για να απαντήσει. Με χαμόγελο (το οποίο δεν ξεπερνά τα όρια) και με το σεβασμό που δείχνει ένας πολιτικός στο κοινό που έχει απέναντί του, τους επαγγελματίες (στην περίπτωσή μας τους δημοσιογράφους και τους κάμεραμαν) και πάνω από όλα στον εαυτό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider