Πρόστιμο μαμούθ στη British Airways για διαρροή δεδομένων των πελατών της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμο μαμούθ στη British Airways για διαρροή δεδομένων των πελατών της
Την προηγούμενη χρονιά είχαν κλαπεί σχεδόν 500.000 προσωπικά δεδομένα πελατών του αερομεταφορέα.

Πρόστιμο μαμούθ ύψους 183 εκατ. στερλινών (204 εκατ. ευρώ) θα κληθεί να πληρώσει η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways στον βρετανικό οργανισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων ICO, μετά την διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων πελατών της την προηγούμενη χρονιά.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018, η British Airways είχε αποκαλύψει ότι επλήγη από μια κυβερνοεπίθεση, έπειτα από ένα κενό στα πληροφοριακά της συστήματα το οποίο εκμεταλλεύτηκαν επίδοξοι κυβερνοεγκληματίες. Σύμφωνα με τα όσα είχαν κυκλοφορήσει τότε, στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν κλαπεί οικονομικά δεδομένα που αφορούσαν 380.000 τραπεζικές κάρτες. Ένα μήνα αργότερα, η εταιρεία διευκρίνισε ότι ο ακριβής αριθμός των πελατών που επλήγησαν έφτανε τις 244.000. Όσο για τις πληροφορίες που είχαν κλαπεί περιλάμβαναν όνομα, διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πελατών και δεδομένα τραπεζικών καρτών, δηλαδή τον αριθμό, την ημερομηνία λήξης και τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας... Ωστόσο τα δεδομένα των καρτών άλλων 185.000 πελατών είχαν κλαπεί μεταξύ της 21ης Απριλίου και της 28ης Απριλίου, δηλαδή πολύ νωρίτερα σε σχέση με τη γνωστή μέχρι τότε ημερομηνία της κυβερνοεπίθεσης.

Η British Airways είχε υποσχεθεί τον Σεπτέμβριο να αποζημιώσει τους ταξιδιώτες που επλήγησαν οικονομικά. Επανέλαβε, ωστόσο, τη Δευτέρα ότι δεν έχει πληροφορηθεί για καμιά κλοπή χρημάτων από τους πελάτες που επλήγησαν από αυτή την κυβερνοεπίθεση.

Το ποσό του προστίμου που επιβλήθηκε από τον ICO αντιπροσωπεύει το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της British Airways το 2017, όπως προβλέπει ο GDPR.

«Μείναμε κατάπληκτοι και απογοητευμένοι από τα αρχικά συμπεράσματα του ICO», ανέφερε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής Άλεξ Κρουζ σε ανακοίνωση του. «Η British Airways αντέδρασε γρήγορα στην εγκληματική ενέργεια της κλοπής των δεδομένων των πελατών της. Δεν διαπιστώσαμε καμιά δραστηριότητα απάτης στους λογαριασμούς που επλήγησαν από την κλοπή αυτή», πρόσθεσε και τόνισε ότι η IAG, η μητρική εταιρείας της British Airways προτίθεται να διαπραγματευτεί με τον ICO για το θέμα αυτό και να ασκήσει έφεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κλοπή δεδομένων, δεν ήταν η μόνη που γεννά ανησυχίες για τα πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας. Μια πολύ μεγάλη βλάβη είχε σημειωθεί στα συστήματά της τον Μάιο του 2017 λόγω ενός προβλήματος στην ηλεκτροδότηση η οποία καθήλωσε στο έδαφος τα αεροσκάφη της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider