Η Μαρία Ευθυμίου στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024: «Η σοφία δεν μπορεί να είναι ούτε αρσενική ούτε θηλυκή»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μαρία Ευθυμίου στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024: «Η σοφία δεν μπορεί να είναι ούτε αρσενική ούτε θηλυκή»
Η Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο οποίο δίδαξε από το 1981 έως το 2022, άνοιξε την αυλαία στο Women’s Forum «Είμαι εδώ για σένα» 2024 στο Μέγαρο Μουσικής

Η Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο οποίο δίδαξε από το 1981 έως το 2022, άνοιξε την αυλαία στο Women’s Forum «Είμαι εδώ για σένα» 2024 στο Μέγαρο Μουσικής και μίλησε για τη θέση της γυναίκας και την ηγεσία στην ιστορία. Κάνοντας μια αναδρομή, από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα, αναφέρθηκε σε γυναίκες - σύμβολα, γυναίκες - κύρους, γυναίκες με αποφασιστικότητα, σε μια εποχή που τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα ήταν.

Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

Μια μέρα για μας, για κάθε μία από μας. Σε μια ξεχωριστή ημέρα στο Μέγαρο Μουσικής, εργαζόμενες, φοιτήτριες, μητέρες, σκεπτόμενες γυναίκες με όνειρα και ανησυχίες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα. Κορυφαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους μοιράστηκαν προσωπικά βιώματα και οράματα, έδωσαν απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν, πρότειναν τρόπους, “εργαλεία”, τεχνικές και ανέσυραν ιστορικά παραδείγματα, για να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα με μια άλλη οπτική. Κάθε ομιλία πρόσθετε ένα ακόμη «λιθαράκι» στην προσπάθειά μας να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στις πολλαπλές προκλήσεις και τις προσωπικές ανάγκες μας.

Όσα ακούσαμε στην ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου στο Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

-Την περίοδο των ρακοσυλλεκτών, η γυναίκα υπερείχε του άνδρα και προσέφερε τη συναισθηματική ασφάλεια, γιατί ήταν πίσω σε πολλά, αλλά προστάτευε τα παιδιά και φρόντιζε για τη συνέχεια του είδους. Αυτός ο ρόλος της γυναίκας διήρκησε μέχρι πρόσφατα που άρχισε να αλλάζει.

-Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού σχετικά με τους αγγέλους. Οι άγγελοι είναι άφυλοι προφανώς, γιατί και οι δυο προστασίες χρειάζονται. Και η ρώμη του άνδρα και η προστασία της γυναίκας. Η σοφία δεν είναι ούτε θηλυκή ούτε αρσενική. Η Αθηνά γεννήθηκε από το κεφάλι του πάτερα της, ήταν κάτι έκτακτο. Βγήκε με την πανοπλία, το δόρυ κ.λ.π. Γεννήθηκε πολεμιστής, χωρίς καμία διαδικασία γέννησης. Ήταν η προστάτης των Αθηνών και στη ζωή της δεν είχε την παραμικρή ιστορία έρωτος. Ποτέ. Εκ των πραγμάτων ήταν άφυλη. Δεν σκέφτηκε ποτέ να παντρευτεί. Είχε αυτόν τον ρόλο για να έχει τα χαρακτηριστικά και των δύο -ανδρός και γυναικός.

-Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Άρτεμις. Θεά μιας «ανδρικής δουλειάς» τότε, του κυνηγιού. Είχε βέλη και τόξα και σκότωνε ζώα. Ήταν ανδρική δουλειά αυτή. Δεν είχε ποτέ καμία ερωτική ιστορία, δεν κοίταξε ποτέ άνδρα, ούτε κάποιος τη φλέρταρε. Ήταν και εκείνη ουδέτερη, μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

-Η Αλβανία έχει μια τρομερή ιστορία στη βεντέτα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν βγαίνουν από το σπίτι τους γιατί υπάρχει βεντέτα κι αν βγουν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους. Μέλη αυτής της οικογένειας γίνονται άνδρες, δηλαδή οι γυναίκες, αλλάζουν όνομα, πηγαίνουν στα καφενεία, καπνίζουν και λειτουργούν ως άνδρες. Δεν έχουν την παραμικρή ερωτική ιστορία για να γίνουν οι προστάτιδες της οικογένειας.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider