Πρωτοβουλίες για εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας συζήτησαν ο Λ. Αυγενάκης με τον Κινέζο ομόλογό του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτοβουλίες για εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας συζήτησαν ο Λ. Αυγενάκης με τον Κινέζο ομόλογό του
Ο ΥΠΑΑΤ ζήτησε να εφαρμοστεί από πλευρά της Κίνας η «αρχής της περιφεριοποίησης», που θα έχει ως αποτέλεσμα την άρση των απαγορεύσεων στα ελληνικά προϊόντα αιγοπροβάτων, δερμάτων αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοιρινών.

Η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας στον πρωτογενή τομέα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Κινέζο ομόλογό του στο Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας.

Ο Έλληνας υπουργός, στο πλαίσιο επίσημη επίσκεψης που πραγματοποιεί στην κινεζική πρωτεύουσα, ζήτησε να εφαρμοστεί από την πλευρά της ασιατικής χώρας η «αρχής της περιφεριοποίησης», που θα έχει ως αποτέλεσμα την άρση των απαγορεύσεων στα ελληνικά προϊόντα αιγοπροβάτων, δερμάτων αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοιρινών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η πρόταση έγινε δεκτή και συμφωνήθηκε η επιτόπια επίσκεψη Κινέζικής αντιπροσωπείας σε παραγωγικές μονάδες της Ελλάδος για τον έλεγχο των ασθενειών και η παροχή ακριβούς ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η υιοθέτηση Σχεδίου Δράσης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως απόρροια του Μνημονίου Κατανόησης Αγροτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η τακτική ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο.

Ο κ. Αυγενάκης έλαβε επίσημη πρόσκληση να παραστεί στο Φόρουμ για την εμβάθυνση των κινεζικών και ευρωπαϊκών σχέσεων «China-Europe Forum on Beautiful Countryside» που θα πραγματοποιηθεί από 15-17 Ιουλίου στην περιοχή Zhejiang, της Κίνας.

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο στη συγκεκριμένη επίσκεψη ο Έλληνας υπουργός να συνοδεύεται από αντιπροσωπεία θεσμικών εκπροσώπων παραγωγικών κλάδων όπως ελαιολάδου, μελιού, αλιευμάτων, τυροκομικών, κρασιού, πτηνών και δερμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε εκ μέρους της χώρας μας την κινεζική πλευρά για την παρουσία της σε υψηλό επίπεδο στο Συνέδριο «our Ocean Conference», για την υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Ελλάδος για την εκλογή ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το διάστημα 2025-2026, καθώς και για τη στήριξη που προσφέρει στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.

Από την πλευρά της η Κινεζική πλευρά ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση για την υποστήριξη της, στην πρωτοβουλία "Belt and Road", μια στρατηγική ανάπτυξης που υιοθέτησε η Κινεζική Κυβέρνηση το 2013 συνδέοντας την Ασία, με την Ευρώπη και την Αφρική στη βάση της οποίας οι δύο χώρες έχουν υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης.

Ο Κινέζος υπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία συνεργασίας Κίνας-Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και για την ελληνική στήριξη στην επανεκλογή του Κινέζου Γενικού Διευθυντή, Qu Dongyu στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO).

Η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κινεζική πρωτεύουσα συνεχίζεται αύριο με την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εμπορίου και με τους Τελωνείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο Πεκίνο ο Λ. Αυγένακης - Στην ατζέντα η προώθηση των εξαγωγών του πρωτογενή τομέα προς την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider