Νετανιάχου: Πιθανή η δίωξή του από το ΔΠΔ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νετανιάχου: Πιθανή η δίωξή του από το ΔΠΔ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου
Στο στόχαστρο και ο υπ. Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, και ο αρχηγός του επιτελείου του IDF Χέρτζι Χαλεβί. Αμερικανικές αντιδράσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) φέρεται έτοιμο να ασκήσει δίωξη κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ανώτατων αρχηγών του ισραηλινού στρατού (IDF), για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post επικαλούμενη ισραηλινή διπλωματική πηγή, το ΔΠΔ δεν θα μπορούσε να ενεργήσει εναντίον του Νετανιάχου και των υπολοίπων χωρίς φανερή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πού είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν; Γιατί είναι ήσυχος ενώ το Ισραήλ ενδεχομένως θα «πεταχτεί κάτω από το λεωφορείο;»» ανέφερε η πηγή.

Η πηγή μίλησε στην εφημερίδα καθώς το γραφείο του Πρωθυπουργού ανησυχεί ότι το ΔΠΔ θα εκδώσει σύντομα εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και του αρχηγού του επιτελείου του IDF Χέρτζι Χαλεβί.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων και της αυξανόμενης ανησυχίας, ο Νετανιάχου ανάρτησε στην πλατφόρμα X ότι, «υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές του δικαίωμα αυτοάμυνας».

Αμερικανική «ασπίδα»

Το θέμα άμεσα απασχόλησε την Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε ανάρτησή του στο X να «παραιτηθεί από αυτό (τις διώξεις) αμέσως». «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τρομοκρατικές οργανώσεις που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε μάλιστα στο ΔΠΔ, ότι οι πραγματικοί εγκληματίες είναι τα μέλη της Χαμάς.

Τέτοια εντάλματα, εάν εκδοθούν, θα έρχονται περισσότερο από μισό χρόνο από την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα για την καταστροφή της Χαμάς και αναμένεται να επικεντρωθούν σε αυτές τις ενέργειες.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Καν επιβεβαίωσε ότι διενεργούσε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη τον Μάρτιο του 2021.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτή η έρευνα «επεκτείνεται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας μετά τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023».

Σε κύριο άρθρο της, η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία να παρέμβουν και να αποτρέψουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Η υποψηφιότητα του κ. Καν υποστηρίχθηκε από την πατρίδα του τη Βρετανία και στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, επομένως και οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεάσουν, εάν προειδοποιήσουν τον κ. Καν για το τι θα συμβεί αν προχωρήσει. Αν δεν το κάνουν, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κινδυνεύουν να βρουν Αμερικανούς και Βρετανούς να βρίσκονται συνέχεια υπό το καθεστώς απειλής», ανέφερε η εφημερίδα.

Η WSJ σημείωσε ότι «υπάρχει λόγος που οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος του ICC και το Κογκρέσο έχει εξουσιοδοτήσει εδώ και καιρό τον πρόεδρο «να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα» για να αντισταθεί στις συλλήψεις Αμερικανών και συμμάχων του ICC. Είναι επίσης απαραίτητη η αποτροπή διώξεων εναντίον ενός δημοκρατικού συμμάχου».

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider