Η παραγωγή μπύρας μόλις έγινε πολύ πιο ακριβή στην Ευρώπη καθώς οι φετινές νεροποντές έπληξαν τις σοδειές κριθαριού στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Λόγω των πολλών βροχών η παραγωγή κριθαριού έχει μειωθεί φέτος με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα κόστη των εταιρειών που χρησιμοποιούν το δημητριακό για την παραγωγή βύνης, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της μπύρας. Οι παραγωγοί βύνης πλήρωσαν το κριθάρι 11% περισσότερο στις αρχές του μήνα καθώς οι αγρότες στην Γαλλία, τη μεγαλύτερη χώρα-παραγωγό κριθαριού της ΕΕ, συνέλλεξαν φέτος την μικρότερη σοδειά των τελευταίων πέντε ετών, ενώ η παραγωγή κριθαριού στη Γερμανία υποχώρησε κατά περισσότερο από 9%
«Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας», σημειώνει ο Thomas Druivenga, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής βύνης Avangard Malz στη Γερμανία. «Το επιπλέον κόστος περνάει αυτούσιο στις ζυθοποιίες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος γιατί ήδη το περιθώριο κέρδους των παραγωγών βύνης είναι πάρα πολύ μικρό», σημειώνει.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Παραγωγής της Γαλλίας η συνολική ποσότητα κριθαριού στη φετινή σεζόν που ξεκίνησε τον Ιούλιο θα μειωθεί κατά 21% στα 10,2 εκατομμύρια τόνους. Οι γερμανοί αγρότες θα συνεισφέρουν φέτος 8,8 εκατομμύρια τόνους.
Δεν είναι, όμως, μόνο η ποσότητα που επηρεάστηκε από τις βροχοπτώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι βροχές επηρέασαν και την ποιότητα, κάνοντας πιο δύσκολη την εύρεση αρκετά καλού κριθαριού για την παραγωγή βύνης. «Το να βρεις καλή ποιότητα έχει γίνει πολύ περίπλοκο αυτή τη χρονιά», σχολιάζει ο Andries de Groen, γενικός διευθυντής της εταιρείας Evergrain Germany. «Ευτυχώς, βγαίνουμε από μια πολύ καλή χρονιά για τις σοδειές και οι εταιρείες διαθέτουν σημαντικό απόθεμα από πέρσι».
Οι επιπτώσεις στις ζυθοποιίες και στις τιμές της μπύρας θα αργήσουν πάντως να φανούν και αυτό γιατί οι περισσότερες εταιρείες έχουν μακροχρόνια συμβόλαια με σταθερές τιμές για τη βύνη. «Οι επιπτώσεις των αυξημένων τιμών της βύνης δεν φαίνονται ακόμα», σημειώνει ο Andreas Hegny, ζυθοποιός της Brauhaus Lemke από το Βερολίνο. «Έχω συμβόλαια με τους παραγωγούς και σταθερή τιμή για τα επόμενα χρόνια».
Η χαμηλότερη ποιότητα της φετινής σοδειάς σημαίνει πως οι παραγωγοί βύνης εξαρτώνται άμεσα από την ανοιξιάτικη σοδειά, σημειώνει ο Scott Cassey αναλυτής της RMI Analytics. Οι εταιρείες παραγωγής βύνης συνήθως εξαρτώνται από τη χειμερινή σοδειά για να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά καθώς το κριθάρι είναι πιο εύκολο να καλλιεργηθεί τον χειμώνα.
«Σίγουρα θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή της μπύρας. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο μεγάλη όσο λένε οι παραγωγοί», σχολιάζει ο Cassey. «Το επιπλέον κόστος θα είναι διαχειρίσιμο», προσθέτει.