Η κυβέρνηση της Δανίας θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για ένα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης και φορολογικής απάτης που της έχει κοστίσει ανά τα χρόνια περίπου 15 δισ. δολάρια. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν να δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εντοπίσει το τι πήγε στραβά, αν θέλει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα συγκέντρωσης εσόδων της πολιτείας που αποτελεί και την «ραχοκοκαλιά», του ισχυρού κοινωνικού της κράτους.
Η «εμπιστοσύνη που έχει χτισθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών μπορεί να χαθεί μέσα σε δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Ράσμουσεν από το βήμα της Βουλής την Τρίτη. «Αν αυτό συμβεί, η βάση στην οποία στηρίζεται το κοινωνικό μας κράτος θα καταρρεύσει».
Την διεξαγωγή της σχετικής έρευνας ζήτησαν τον αντι-μεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα το οποίο δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά στηρίζει τον Ράσμουσεν, και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αφορμή υπήρξε μια έκθεση της κυβέρνησης, η οποία έδειξε πως το κράτος της Δανίας θα μπορέσει να επανακτήσει μόλις το ένα πέμπτο των χαμένων χρημάτων.
Αυτή είναι και η τελευταία σε μια σειρά αποκαλύψεων που δείχνουν την ανικανότητα της φορολογικής διοίκησης της Δανίας στο να κάνει την δουλειά της μετά από χρόνια περικοπών και αποτυχημένων προσπαθειών ψηφιοποίησης των συστημάτων συγκέντρωσης στοιχείων. Η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν σε κοίνη της δήλωση με τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος αποκάλεσε την «κρίση» του φορολογικού τμήματος της Δανίας ως «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης εποχής».
Η κυβέρνηση της Δανίας έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Τον περασμένο Αύγουστο απολύθηκε ο κορυφαίος γραφειοκράτης του τμήματος φορολογίας της χώρας, και ο αρμόδιος υπουργός υποσχέθηκε ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για το συγκεκριμένο τμήμα παρουσιάζοντας ένα σχέδιο για προσλήψεις 2.000 υπαλλήλων.
Πριν από δύο χρόνια είχε αποκαλυφθεί ότι η φορολογική αρχή της χώρας (Skat) είχε εξαπατηθεί από πολλές ξένες εταιρείες οι οποίες αιτούνταν επιστροφές φόρου μερισμάτων παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία και παραποιημένα έγγραφα. Κανονικά τα μερίσματα των επιχειρήσεων φορολογούνται με 27% στη Δανία. Ωστόσο, λόγω των συμφωνιών περί αποφυγής διπλής φορολόγησης οι ξένες εταιρείες δικαιούνται επιστροφή μέρους ή και ολόκληρου του φόρου που καταβάλλουν αν έχουν ήδη φορολογηθεί στην χώρα που έχουν την έδρα τους. Οι σχετικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2015, έδειξαν ότι «ένα μεγάλο δίκτυο ξένων επιχειρήσεων έχει καταχραστεί το συγκεκριμένο δικαίωμα».
Επίσης σημαντικά είναι τα προβλήματα που καταγράφονται και στο ψηφιακό σύστημα της χώρας. Πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να διαγράψει φορολογικά χρέη ύψους περίπου 800 εκατ. δολαρίων επειδή το κόστος για την συλλογή της θα ξεπερνούσε τα πιθανά οφέλη.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τα σκάνδαλα της φορολογικής διοίκησης της Δανίας πηγαίνουν αρκετά πίσω και αφορούν τουλάχιστον τους τελευταίους εννέα υπουργούς φορολογίας. Μάλιστα, αναφέρουν πως το αίτημα για επίσημες έρευνες που κατέθεσαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Δανίας ξεκίνησε από έναν πολίτη που μάζευε υπογραφές για αυτό.