Η Κίνα εγκαθιστά περισσότερα ρομπότ από οποιοδήποτε άλλο έθνος και αυτό μπορεί να επηρεάσει όχι απλά τους λοιπούς παίκτες της αγοράς αλλά και τις οικονομίας όλων των υπολοίπων χωρών.
Οι αποστολές ρομπότ ανέβηκαν 27% φτάνοντας περίπου τα 90.000 τεμάχια πέρυσι, αριθμός ρεκόρ για μια μόνο χώρα και σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου. Μέρχι το 2019 δεν αναμένεται να διπλασιαστούν σχεδόν φτάνοντας τις 160.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής.
Παρότι ο έντονος ρυθμός αύξησης δεν έχει πλήξει τις κινεζικές αποδοχές θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg Intelligence που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα.
Ο αυτοματισμός μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, αλλά η αυξανόμενη χρήση ρομπότ απειλεί επίσης να επιδεινώσει την ανισότητα των εγχώριων εισοδημάτων, υπονομεύοντας την κατανάλωση. Και αυτό θα μπορούσε να ισχύσει και πέρα από τα σύνορα της κινεζικής ενδοχώρας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
«Με την υπερσυμπίεση και την υπονόμευση της ζήτησης, οι αυτοματισμοί κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την εξάρτηση της Κίνας από τις εξαγωγές απειλώντας τις ελπίδες για μια πιο εξισορροπημένη εγχώρια και παγκόσμια οικονομία», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του BI Tom Orlik και Fielding Chen.
Τα κέρδη ωστόσο παραμένουν άθικτα. Οι εγχώριοι εργαζόμενοι βασικής εκπαίδευσης στη μεταποίηση είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 53% από το 2010 έως το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας για την κατάσταση των νοικοκυριών της Κίνας.
«Η αυξανόμενη χρήση των ρομπότ θα φέρει άσχημα νέα για του εργαζόμενους μέσης εκπαίδευσης ειδικά σε τομείς που η καθημερινή εργασία ενέχει δυνατότητες αυτοματοποίησης», δήλωσαν ο Orlik και ο Chen. «Ωστόσο, η αύξηση των μισθών στην Κίνα παραμένει ταχεία».
Τα ρομπότ αποτελούν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής της Κίνας και μέχρι το 2025 σχεδιάζεται η αναβάθμιση των εργοστασίων ώστε να είναι αυτοματοποιημένα και τεχνολογικά προηγμένα. Η αντικατάσταση των εργαζομένων στις γραμμές συναρμολόγησης θα συμβάλει επίσης στην αντιστάθμιση του συνεχώς συρρικνούμενου σε ηλικία εργασίας πληθυσμού.
Και ενώ η Κίνα πλησιάζει τους παγκόσμιους ηγέτες όπως η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, δεν φαίνεται πουθενά κορεσμός και η πυκνότητα των ρομπότ είναι κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με την IFR.
Η Κίνα αγοράζει επίσης όλο και περισσότερα δικά της ρομπότ. Με το κυβερνητικό πρόγραμμα Made in China 2025 και ένα πενταετές πρόγραμμα ρομπότ που ξεκίνησε πέρυσι, το Πεκίνο σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην αυτοματοποίηση βασικών τομέων όπως η κατασκευή αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών ειδών, συσκευών, εφοδιαστικής και τροφίμων.
Η «επανάσταση των ρομπότ» που πρότεινε ο Πρόεδρος Xi Jinping το 2014 εγείρει επίσης φόβους για μεγαλύτερη ανισότητα καθώς τα οφέλη από τα κέρδη παραγωγικότητας κατευθύνονται προς τους ιδιοκτήτες κεφαλαίου, εις βάρος των εργαζομένων, σύμφωνα με το ΒΙ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποτελούσε άσχημα νέα για τις δαπάνες των νοικοκυριών και θα μπορούσε να καθυστερήσει τη στροφή προς μια οικονομία με εστίαση στον καταναλωτή, ανέφεραν οι Orlik και Chen.
Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να αυξήσει το μερίδιο αγοράς των κινεζικών επώνυμων ρομπότ στην εγχώρια αγορά των 11 δισ. δολαρίων με βλέψεις να ξεπεράσει το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων έως το 2020 από το 31% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Σκοπεύει, μάλιστα, να παράγει 100.000 ρομπότ ετησίως έως το 2020 συγκριτικά με τις 33.000 ρομπότ που παρήγαγε το 2015. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί για τις ξένες επιχειρήσεις που προμηθεύουν το 67% των ρομπότ της Κίνας, όπως η Ιαπωνική Fanuc Corp. και η Yaskawa Electric Corp., σύμφωνα με το BI.