Σώμα με σώμα ΗΠΑ και Κίνα για τις θεραπείες κατά του καρκίνου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σώμα με σώμα ΗΠΑ και Κίνα για τις θεραπείες κατά του καρκίνου

Στην παγκόσμια κούρσα για την πιο επιτυχημένη ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου, μία σχεδόν άγνωστη κινεζική εταιρεία, η GenScript Biotech, κάνει την εμφάνισή της ως ένας από του μεγαλύτερους παίκτες της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η εταιρεία βρέθηκε μεταξύ των πρώτων εταιρειών ανάπτυξης φαρμάκων που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να μάχεται τον καρκίνο, τις λεγόμενες CAR-T, όταν οι μετοχές της εξαπλασιάστηκαν από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε 35 ασθενείς με ένα τύπο καρκίνου του αίματος.

Η εταιρεία αναμένει τώρα την έγκριση των υγειονομικών αρχών της Κίνας, προκειμένου να ξεκινήσει ευρύτερες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς, κάτι που αναμένεται να γίνει το δεύτερο τετράμηνο τρέχοντος. Το φάρμακο ενδεχομένως να εγκριθεί ως το τέλος του 2020 αν όχι νωρίτερα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνον σύμβουλος της εταιρείας Φράνκ Ζάνγκ.

Στο μεταξύ η ελβετική Novartis AG και η αμερικανική Gilead Science έχουν ήδη μπει στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ με θεραπείες CAR-T, η οποίες βασίζονται στη τεχνική εξαγωγής Τ-κυττάρων των ασθενών, την τροποποίησή τους ώστε να μάχονται τον καρκίνο και την εισαγωγή τους ξανά στον οργανισμό.

Είναι αρκετές όμως και οι κινεζικές εταιρείες που μπαίνουν στον «χορό», υποδηλώνοντας τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της χώρας να για νέα τεχνολογικά φάρμακα, αφού μέχρι σήμερα η βιομηχανία επικεντρωνόταν στα οικονομικά αντίγραφα φαρμάκων.

Βέβαια από τα φάρμακα που δοκιμάζονται, ελάχιστα θα καταλήξουν στα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων, εντούτοις η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις εταιρείες για ανάπτυξη τέτοιου είδους φαρμάκων.

Η αρχική δραστηριότητας της GenScript ήταν η προμήθεια συνθετικών γονιδίων και πρωτεϊνών για έρευνα που έκαναν άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας των ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο, ανακοίνωσε μελέτη που καταδείκνυε ότι οι 33 από τους 35 ασθενείς με υποτροπιάζον πολλαπλό μέλωμα που έλαβαν την ανοσοθεραπεία της παρουσίασαν ύφεση των συμπτωμάτων σε μόλις δύο μήνες.

Αυτή τη στιγμή τρέχουν 153 κινεζικές μελέτες CAR-T και η χώρα ακολουθεί τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν σε εξέλιξη 186 κλινικές μελέτες. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο η GenScript ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Janssen Biotech Inc, μία θυγατρική της Johnson & Johnson. Η κινεζική εταιρεία έλαβε 350 εκατομ. ευρώ από την Janssen και οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν τα μελλοντικά κέρδη και κόστη.

Ωστόσο, τα κέρδη και τα κόστη εξαρτώνται από ανταγωνιστές – γίγαντες όπως η αμερικανική Celgene, η οποία εξαγόρασε 9 δισ. ευρώ τη Juno Therapeytics, παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία στην ανάπτυξη θεραπειών CAR-T.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider