Νούμερο ένα κίνδυνος στους δρόμους ο εθισμός στο κινητό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νούμερο ένα κίνδυνος στους δρόμους ο εθισμός στο κινητό

Οι ρυθμιστικές Αρχές ακόμη δεν γνωρίζουν πόσο θανατηφόρος μπορεί να είναι ο συνδυασμός των κινητών τηλεφώνων και των αυτοκινήτων, ωστόσο τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σκιαγραφούν μια δυσάρεστη εικόνα.

Τα τελευταία ανησυχητικά στοιχεία έρχονται από μια μεγάλη έρευνα της Zendrive, μια startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που παρακολουθεί την χρήση τηλεφώνων για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών ταξί. Περίπου το 12% των 2,3 εκατομμύριων οδηγών που παρακολούθησε μπορεί να χαρακτηριστεί εθισμένο με τo κινητό του τηλέφωνα. Το συγκεκριμένο ποσοστό οδηγών τηλεφωνεί, στέλνει μηνύματα και χρησιμοποιεί εφαρμογές τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο οδηγό.

«Χωρίς αποφασιστικές ενέργειες και εκπαίδευση θα είναι πολύ δύσκολο να αντιστρέψουμε αυτή την τάση», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zendrive, Τζόναθαν Μάτους. «Μόλις ξεκινάμε και ήδη νιώθω ότι πρόκειται για δύσκολη μάχη».

Επιπλέον, οι νόμοι που απαγορεύουν την χρήση του κινητού κατά την οδήγηση δεν έχουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Στις 15 πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν τεθεί σε ισχύ τέτοιες απαγορεύσεις το ποσοστό των εθισμένων στο κινητό τους οδηγών πέφτει κατά μόλις 2% από το 12% στο 10%. «Αυτό σημαίνει πως οι νόμοι είτε δεν είναι γνωστοί, είτε δεν εφαρμόζονται ή ακόμη ότι οι άνθρωποι είναι τόσο εθισμένοι που απλά αδιαφορούν», αναφέρει ο Μάτους.

Τα τελευταία στοιχεία είναι ανησυχητικά. Μετά από δεκαετίας σταδιακής πτώσης οι θάνατοι στους αμερικανικούς δρόμους αυξήθηκαν κατά 14,4% από το 2016 έως το 2016. Μάλιστα, τις μεγαλύτερες αυξήσεις τις παρουσίασαν οι θάνατοι πεζών, δικυκλιστών, και ποδηλατών. Ομάδες ανθρώπων που είναι πολύ εύκολο να μην παρατηρήσει κάποιος οδηγός, ο οποίος ασχολείται με το κινητό του.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι απ’ αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε ένα γρήγορο τηλέφωνο ή σε μια ματιά που έριξε ο οδηγός σε ένα email. Οι περισσότερες αναφορές ατυχημάτων της αστυνομίας δεν περιλαμβάνουν την χρήση τηλεφώνου ως αιτία σύγκρουσης. Στο μεταξύ οι εισαγγελείς μπορούν πιο εύκολα να ασκήσουν διώξεις εναντίον οδηγούν που έτρεχαν υπερβολικά ή βρισκόντουσαν υπό την επήρεια αλκοόλ και βάζουν σε δεύτερη μοίρα τους χρήστες κινητών.

Μια πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, μιας μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει συμβουλευτικό ρόλο, βρήκε ότι μόλις τα μισά θανατηφόρα τροχαία που συνδέονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων καταγράφονται ως τέτοια στις ομοσπονδιακές βάσεις δεδομένων.

Η Zendrive είναι η εταιρεία που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα. Οι εφαρμογές της χρησιμοποιούν τους αισθητήρες των τηλεφώνων και το GPS για να καταγράφουν το πότε αυτό χρησιμοποιείται και με τη ταχύτητα ταξιδεύει. Η εταιρεία πουλάει την ανάλυση της σε ασφαλιστές που θέλουν να δημιουργήσουν προφίλ κινδύνου. Όμως ακόμη και η Zendrive πιθανότατα δεν μπορεί να καταγράψει το μέγεθος του κινδύνου. Η πλατφόρμα της καταγράφει το πότε κινείται η συσκευή για παράδειγμα από την τσέπη ενός μπουφάν στο χέρι του οδηγού και όχι το πότε το κινητό βρίσκεται για παράδειγμα σε ειδική θήκη στο αυτοκίνητο.

Τα μόνα καλά νέα που έρχονται από την έρευνα της Zendrive είναι ότι τα ποσοστά των επικίνδυνων οδηγών δεν είναι υψηλότερα. Λιγότερο από το ένα τρίτο των οδηγών που παρακολουθεί η εταιρεία εμφανίζει επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. «Δυστυχώς το 30% των 200 οδηγών είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο», αναφέρει ο Μάτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider