To «μεγάλο παιχνίδι» για την Telecom Italia

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To «μεγάλο παιχνίδι» για την Telecom Italia

O γάλλος δισεκατομμυριούχος Vincent Bollore έχει ξοδέψει σχεδόν δύο χρόνια τοποθετώντας τα πιόνια σε ένα περίπλοκο παιχνίδι σκακιού που έχει ως στόχο την είσοδο της Vivendi στην ιταλική αγορά media και τηλεπικοινωνιών. Την προηγούμενη Δευτέρα ο επικεφαλής του γαλλικού ομίλου έκανε την κίνηση του.

Προκαλώντας την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Telecom Italia, Marco Patuano, ο Bollore έδειξε το πόσο αποφασισμένος είναι να αναδείξει την Vivendi κυρίαρχη δύναμη στην Ιταλία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο Patuano παραιτήθηκε την Δευτέρα, ενώ είχε προηγηθεί το «χτίσιμο» ποσοστού σχεδόν 25% της Vivendi στην ιταλική εταιρεία.

Οι διοικητικές αλλαγές είναι μόλις το πρώτο βήμα του σχεδίου του Bollore για την δημιουργία ενός νοτιοευρωπαϊκού ομίλου που θα δραστηριοποιείται στη παραγωγή περιεχομένου για την τηλεόραση και θα ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η Netflix και η Sky Plc, δηλώσαν πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

«Ο Bollore είναι άνθρωπος που ενώνει εταιρείες και ο τελικός του στόχος είναι η δημιουργία μιας αλυσίδας επιχειρήσεων στους τομείς της ψυχαγωγίας και των τηλεπικοινωνιών που θα ανταγωνίζεται τους κολοσσούς του Χόλυγουντ από πόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη και το Μιλάνο», δήλωσε ο Giacomo Vaciago, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Cattolica del Sacro Cuore του Μιλάνο.

Το επόμενο βήμα είναι η εμβάθυνση των σχέσεων της γαλλική εταιρείας με την MediaSet, την εταιρεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Silvio Berlusconi. Η πιο στενή συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην συνδυαστική προσφορά περιεχομένου από την MediaSet και την Canal Plus, την συνδρομητική τηλεόραση και εταιρεία παραγωγής της Vivendi. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που περιλαμβάνει ανταλλαγή μετοχών και μεγάλη επένδυση της Vivendi στην premium υπηρεσία της MediaSet.

«Μπορούμε να περιμένουμε κάποιες κινήσεις από εδώ και περά. Η πρώτη μάλλον θα είναι η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Telecom Italia και της Vivendi στο τομέα των media», σχολιάζει ο Stephane Beyazian, αναλυτής της Raymond James στο Λονδίνο. «Κατά δεύτερον μάλλον ο Bollore θα θέλει να επισπεύσει τις περικοπές εξόδων στην Telecom Italia».

Εκπρόσωπος της Vivendi αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της εταιρείας για την Ιταλία. Εκπρόσωποι της Telecom Italia δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Το όραμα του Bollore δημιουργεί μια νέα ταυτότητα για την Vivendi, μια εταιρεία ύδρευσης που μεταμορφώθηκε σε όμιλο media αλλάζοντας διαρκώς τη μορφή της μέσω εκατοντάδων εξαγορών. Παρότι οι προηγούμενες διοικήσεις της εταιρείας στόχευαν στις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές, ο Bollore επικεντρώνεται στην Ευρώπη και ειδικά στην Ιταλία όπου κατέχει ποσοστά στην τράπεζα Mediobanca, ενώ ήταν και αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής Generali.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider