Ο νόμος που απαγορεύει την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους υπερβαίνει τη λογική και βοηθά το κάπνισμα σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ηλεκτρονικού τσιγάρου στο insider.gr εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι η ρύθμιση θα σταματήσει σύντομα να έχει εφαρμογή.
Ο νέος νόμος πιθανότατα θα ανακόψει ένα μεγάλο ρεύμα που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υπολογίζεται ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα μας αριθμούν πάνω από 200.000 άτομα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Έτσι τίθενται σε κίνδυνο εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα.
«Είμαστε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουμε απέναντι μας δύο μεγάλες βιομηχανίες. Την καπνοβιομηχανία αλλά και τη βιομηχανία του φαρμάκου που βγάζει εναλλακτικές για το κάπνισμα», σημειώνει με νόημα ο κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος είχε επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά οι προτάσεις του δεν εισακούστηκαν.
«Με αυτόν τον νόμο η κυβέρνηση ασχολείται με το δέντρο αντί να ασχολείται με το δάσος», σχολιάζει ο κ. Πετρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να απαγορεύσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, μέτρο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και για αυτό δεν είναι υπεύθυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Ο κ. Πετρόπουλος υποστηρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται παντού και θα πρέπει να αποφεύγεται σε χώρους όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία, ωστόσο η καθολική απαγόρευση του «προφανώς θα σπρώξει πολλούς ανθρώπους πίσω στο κάπνισμα».
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ βλέπει θετικά το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε το σχετικό άρθρο από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκτιμά πως το μέτρο θα σταματήσει σύντομα να έχει εφαρμογή.
Ο ίδιος δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με την θέση που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος ζήτησε την απαγόρευση τους ατμίσματος από ανηλίκους αλλά να μην υπάρξει εξίσωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το κανονικό. «Παρότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην μείωση ή και την ολική διακοπή των κανονικών τσιγάρων», σημειώνει.
Κατανάλωση με… σεβασμό
Υπερβολική χαρακτηρίζει την νομοθετική ρύθμιση και ο Δημήτρης Κ., ιδιοκτήτης καταστήματος με προϊόντα ατμίσματος στα Νότια Προάστια της Αθήνας. «Δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα, καθώς ο ατμός που βγάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν εισπνέεται από άλλον», δηλώνει προσθέτοντας ωστόσο ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στους υπόλοιπους.
Είναι μέτρο προς τη λάθος κατεύθυνση, σημειώνει από τη μεριά του ο Αντώνης Μ., πρώην καπνιστής και πλέον φανατικός ατμιστής. «Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ξεκίνησα το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν ότι μπορούσα να ατμίσω παντού», προσθέτει. «Τώρα αυτό δεν είναι εφικτό».
Και θετικά από το νομοσχέδιο
Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος αναγνωρίζει και θετικά στον νόμο που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία για τα προϊόντα καπνού. Όπως σημειώνει ρυθμίζεται η αγορά καθώς οι εταιρείες που εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα οφείλουν να καταθέτουν φάκελο σχετικά με τις προδιαγραφές με τις οποίες ρυθμίζεται η περιεκτικότητα του υγρού σε νικοτίνη.
Εφόσον λάβουν την έγκριση από το υπουργείο Υγείας, μόνον τότε το προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ασφαλές για το κοινό που το προμηθεύεται, καθώς έτσι μπαίνει και η σφραγίδα ότι τηρούνται οι προδιαγραφές που τίθενται για την κυκλοφορία του.