FT: O νέος υπουργός Δικαιοσύνης προκαλεί ανησυχία για το δικαστικό σύστημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: O νέος υπουργός Δικαιοσύνης προκαλεί ανησυχία για το δικαστικό σύστημα

Η τοποθέτηση ενός ριζοσπάστη του ΣΥΡΙΖΑ ως επιτηρητή του δικαστικού συστήματος της Ελλάδας έχει αυξήσεις τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το κράτος δικαίου και την εμπλοκή της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη καθώς η Αθήνα θέλει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από οχτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα των Financial Times για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

«Ο Μιχάλης Καλογήρου, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ακόμη και πριν την τοποθέτηση του στο πόστο κατά τον ανασχηματισμό της προηγούμενης εβδομάδας», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Δικηγόρος και σύμβουλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστός εκπροσωπώντας μέλος μιας τοπικής αναρχικής ομάδας που έγινε γνωστή παγκοσμίως στέλνοντας παγιδευμένα γράμματα σε ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες. Ο ίδιος έχει συγκρουστεί με το δικαστικό σώματα που τώρα επιβλέπει, επιτιθέμενος σε δικαστές για τον τρόπο που χειρίζονταν τον αναρχικό πελάτη του αλλά και σχετικά με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που συνέταξε ο οποίος κρίθηκε τελικά αντισυνταγματικός.

«Είναι μια προβληματική επιλογή για μια χώρα που ισχυρίζεται ότι ανήκει στο Ευρωπαϊκό κυρίαρχο ρεύμα», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριακός Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τους FT ο κ. Καλογήρου έχει δύο σημαντικές και αμφιλεγόμενες ανοιχτές υποθέσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί. Η μια αφορά τον πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου που αντιμετωπίζει κατηγορίες για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009, που έχει προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως. Η άλλη αφορά τη διερεύνηση από την εισαγγελέα διαφθοράς ένας σκάνδαλο που αφορά φερόμενες δωροδοκίες ανώτερων αξιωματούχων, αν και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής απέρριψε την υπόθεση λόγω έλλειψης στοιχείων.

«Στο Σύνταγμα προβλέπεται ο διαχωρισμός των εξουσιών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν νομικά και υπονοούν την άσκηση πολιτικής επιρροής μέχρι κάποιο βαθμό. Η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου είναι μια απ’ αυτές», αναφέρει ο δικηγόρος Στάθης Ποταμίτης.

Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times ο κ. Καλογήρου προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με την δέσμευση του στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος από την πρώτη ημέρα στο νέο του πόστο. «Το δικαστικό σύστημα και η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά σε ότι αφορά την μάχη για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος», είπε.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η τοποθέτηση του κ. Καλογήρου στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης έγινε την ίδια ημέρα που ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλαβε μια ακόμη άδεια από τη φυλακή. Γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ.

Ένα από τα πρώτα τεστ που καλείται να περάσει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης είναι το κατά πόσο θα αντιμετωπίσει την αναρχική ομάδα του Ρουβίκωνα και τις ακτιβιστικές του δράσεις.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα σε ότι αφορά το κράτος δικαίου», αναφέρει στους Financial Times ο Μανώλης Βασιλάκης πολιτικός και νομικός σχολιαστής και εκδότης του Athens Review of Books. «Η κατάσταση του νομικού συστήματος έχει χειροτερεύσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον είμαστε μόλις ένα βήμα πριν γίνουμε σαν την Πολωνία και την Ουγγαρία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider