Κινδυνεύουν να χάσουν το καλό τους όνομα τα ελληνικά ακτινίδια

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κινδυνεύουν να χάσουν το καλό τους όνομα τα ελληνικά ακτινίδια

Την καλή τους φήμη στο εξωτερικό κινδυνεύουν να χάσουν τα ελληνικά ακτινίδια, τα οποία έχουν εξέχουσα θέση στις ξένες αγορές και χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα. Η αγορά ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και τις καλεί να εντατικοποιήσουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους καθώς στην αγορά κυκλοφορούν ατυποποιήτα προϊόντα αμφιβόλου ελληνικότητας και προέλευσης.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS θέτει το πρόβλημα των εξαγωγών και μιλά για ευκαιρίες οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν σε μια περίοδο όπου μάλιστα υπάρχει μειωμένος ανταγωνισμός: «Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων δυστυχώς με κρούσματα διακίνησης ατυποποίητων με κίνδυνο να υπάρξει δυσφήμηση των ελληνικών ακτινιδίων στις ξένες αγορές σε μια χρονιά με αυξημένη ποιοτική παραγωγή στην Χώρα μας και με προβλήματα μειωμένης παραγωγής & ποιότητος ανταγωνιστριών χωρών (ευκαιρία για διεύρυνση εξαγωγών μας και άνοιγμα νέων αγορών)».

Σημειώνεται ότι η αγορά ζητά να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την προώθηση του ακτινιδίου στο εξωτερικό όπως είναι η δημιουργία Κέντρου Ακτινιδίου την οποία ζητούν συστηματικά οι επαγγελματικές ενώσεις.

Το μέλος της Διεπαγγαλματικής ακτινιδίου, Δημήτρης Μανώσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας και πρόεδρος της «ΖΕΥΣ Ακτινίδια» σε επαφή που είχε πριν από λίγο καιρό με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην ανάγκη τα εξαγόμενα ακτινίδια να φεύγουν από τη χώρα μας συσκευασμένα και τυποποιημένα, ώστε να είναι ιχνηλάσιμα και να προστατεύεται έτσι η φήμη καλής ποιότητας που έχει η χώρα μας.

Τόνισε επίσης, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να απορροφήσει άλλες ποσότητες και για αυτό είναι ανάγκη να βρεθούν «βαλβίδες εκτόνωσης» σε νέες αγορές, όπως η Ν. Κορέα, η Ταϊβάν και η Βραζιλία. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον κ. Αποστόλου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε διακρατικό επίπεδο, ώστε να υπογραφούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα άμεσα και έτσι να προχωρήσουν οι εξαγωγές.

Επιπλέον, ο κ. Μανώσης αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών σε ψυγεία και διαλογητήρια, σημειώνοντας ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 200.000 τόνους, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι είναι δυναμικότητας μέχρι 120.000 τόνους μέγιστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider