Ο Darin Madzharov έκανε το διδακτορικό του στην πληροφορική στο Βέλγιο. Θυμάται να μεγαλώνει και να δέχεται απανωτές κλήσεις στο Skype, από την αδερφή του, η οποία του ζητούσε ανελλιπώς βοήθεια για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των μαθημάτων στο λύκειο στη Σόφια.
Ο Madzharov απαντούσε με «μπαράζ» βίντεο τα οποία λειτουργούσαν ως ένα σημαντικό βοήθημα (tutorial), τόσο για την αδερφή του, όσο και για τους συμμαθητές της. «Τα βίντεο αυτά έγιναν τόσο δημοφιλή, που αποφάσισα να εγκαταλείψω το διδακτορικό μου, να επιστρέψω στη Σόφια και να δημιουργήσω ένα εκπαιδευτικό site», δηλώνει ο 28χρονος Madzharov.
Η ιστοσελίδα που δημιούργησε φέρει το όνομα Ucha (μαθαίνω στα βουλγαρικά) και «απογειώθηκε» χάρη στη χρηματοδότηση των 30.000 ευρώ που έλαβε από τη Launchub, μια τοπική εταιρεία που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (Εuropean Investment Fund - ΕΙF) και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τεχνολογικές start-up, Jeremie.
Πέραν τούτου, την προσπάθεια του Madzharov αποφάσισαν να στηρίξουν και δύο Βούλγαροι επενδυτές, διαθέτοντας για την εκπαιδευτική του ιστοσελίδα ποσό ύψους 200.000 ευρώ. Φέτος, το Ucha.se αναμένεται να καταγράψει τα πρώτα του κέρδη.
«Για 20 λέβα (10 ευρώ περίπου) – την τιμή ενός γεύματος και μόνο – μπορεί ο καθένας να γραφτεί για έναν ολόκληρο χρόνο και να παρακολουθήσει οποιοδήποτε εθνικό πρόγραμμα σπουδών μέσω του site», σχολιάζει ο Madzharov.
H Βουλγαρία, τη δεδομένη χρονική στιγμή, στρέφει όλη της την προσοχή στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, εκεί όπου η χαμηλού κόστους μεταποίηση «παντρεύεται» με τις εξαγωγές και μαζί δημιουργούν νέες, καινοτόμες και δημιουργικές εταιρείες. Μια νέα γενιά μηχανικών και προγραμματιστών, η γενιά της Δύσης με διεθνή ωστόσο ενδιαφέροντα και ανησυχίες, αναδεικνύει την προσπάθεια – και το όραμα – της Βουλγαρίας να καταστεί η τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Οι απόφοιτοι πληροφορικής και πάσης φύσεως μηχανικοί της Βουλγαρίας παύουν να «μεταναστεύουν» στις ΗΠΑ και τη Γερμανία για την αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών ευκαιριών. Οι βουλγαρικές επιχειρήσεις απασχολούν, σήμερα, περί τους 40.000 μηχανικούς. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 3% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας της Βουλγαρίας. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο του 1%.
«H Βουλγαρία δύναται προσφέρει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Διαθέτει αξιόλογο, υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και ταυτόχρονα χαμηλότερο κόστος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης», δηλώνει ο Asparuh Koev, Διευθύνων Σύμβουλος της Transmetrics, μια start-up που εργάζεται για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στον νευραλγικό κλάδο των μεταφορών στη Βουλγαρία.
Η Σόφια διεκδικεί πλέον με αξιώσεις τον τίτλο ενός νέου «τεχνολογικού κέντρου», αφού είναι σε θέση να προσφέρει εργασία σε χιλιάδες αποφοίτους των τεχνολογικών σπουδών/σχολών. Αρκετοί από αυτούς μπορούν να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν προϊόντα, ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ακόμη και της διεθνούς τεχνολογικής βιομηχανίας.
«Η καινοτομία είναι εκείνη που ορίζει σήμερα τις βουλγαρικές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Dimitar Mantchev, γενικός διευθυντής της Programista, μιας εταιρείας προγραμματισμού που εδρεύει στη Σόφια.
«Έχουμε ήδη μηχανικούς όχι μιας γενιάς, αλλά δύο. Το να έχεις σήμερα δύο γενιές μηχανικών ισοδυναμεί με πραγματική δύναμη», επισημαίνει ο Daniel Tomov, ιδρυτής της Eleven, μιας ακόμη βουλγαρικής εταιρείας που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και το πρόγραμμα Jeremie.
Μέχρι πρότινος, οι τεχνολογικές start-ups στη Βουλγαρία είχαν πρόβλημα χρηματοδότησης. Όμως η κατάσταση έχει αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται. «Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να διαθέσουν αρκετά κεφάλαια πλέον», σημειώνει ο Lyuben Belov, συνιδρυτής της Launchub, η οποία έχει στηρίξει χρηματοδοτικά, με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερες από 40 start-ups. «Διαθέτουμε αυτή τη στιγμή όλα τα συστατικά ενός επιτυχημένου… τεχνολογικού οικοσυστήματος. Μέντορες, κεφάλαια, επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι περί τις 30 εταιρείες εμφανίζουν ικανοποιητικές επιδόσεις, τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Απασχολούν ως 50 υπαλλήλους η καθεμιά και έχουν έσοδα άνω των 2 εκατ. ευρώ», προσθέτει ο ίδιος.
«Κάποια στιγμή είναι βέβαιο πως η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά και τότε θα έχουμε πρόβλημα», σπεύδει να προειδοποιήσει, με τη σειρά του, ο Roddy Dervishev, ιδρυτής της Sibiz, μιας εταιρείας που κατασκευάζει microchips.