Σύνοδος Κορυφής: Με άδεια χέρια για το Brexit φεύγει η Μέι (vid) 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Με άδεια χέρια για το Brexit φεύγει η Μέι (vid) 
H τελική έκβαση του Brexit παραμένει ασαφής και τα πιθανά σενάρια ξεκινούν από μία έξοδο με πρόσκρουση στα βράχια, δηλαδή, ένα Brexit άνευ συμφωνίας.

Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα για το Brexit ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η απόπειρα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συμφωνία για το Brexit θεωρήθηκε και από τους πολιτικούς της αντιπάλους ταπεινωτική αποτυχία, χωρίς αποτέλεσμα στο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Χαρακτηριστικό του «ναυαγίου» είναι το βίντεο στο οποίο φαίνεται η κυρία Μέι να μιλάει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε πολύ έντονο ύφος.

Δεδομένης της πολιτικής κρίσης στην Βρετανία, η τελική έκβαση του Brexit παραμένει ασαφής και τα πιθανά σενάρια ξεκινούν από μία έξοδο με πρόσκρουση στα βράχια, δηλαδή, ένα Brexit άνευ συμφωνίας, μέχρι την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τερέζα Μέι, η οποία «επιβίωσε» από την πρόταση μομφής εναντίον της, ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών πολιτικές και νομικές διαβεβαιώσεις που θα έπειθαν, όπως είπε η ίδια, τους βρετανούς βουλευτές να εγκρίνουν την συμφωνία του Brexit.

Ωστόσο την περίμενε ψυχρολουσία: Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απέκλεισαν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του περασμένου μήνα που επιδιώκει να διασφαλίσει μία ήπια έξοδο από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις 29 Μαρτίου 2019.

«Φαίνεται ότι η πρωθυπουργός απέτυχε στην προσπάθειά της να κομίσει σημαντικές αλλαγές στην συμφωνία της για το Brexit», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να επαναφέρει την ψηφοφορία για την συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και να επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να ανακτήσει τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Οι βρετανικές εφημερίδες μιλούν για ταπείνωση της βρετανίδας πρωθυπουργού ενώ η στερλίνα έπεσε στο 1,2591 δολάριο.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απορρίπτουν την ιδέα της Μέι για τη διάσωση της παραπαίουσας συμφωνίας του Brexit, γράφει ο Guardian , ενώ η Sun περιγράφει με μεγαλύτερη παραστατικότητα την χθεσινή παρουσία της πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες: «Μαχαιρωμένη στο backstop: οι ηγέτες της ΕΕ λένε στην Μέι να πάει να χαθεί».

Η Τερέζα Μέι είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει στο βρετανικό κοινοβούλιο μία πλειοψηφία που θέλει να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγήσει την χώρα έξω από την Ενωση με συμφωνία, αλλά προειδοποίησε ότι ένα ατύχημα εξόδου χωρίς συμφωνία είναι δυνατό.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέφεραν μία αράδα σε προηγούμενο σχέδιο κειμένου που αφήνει περιθώρια για περαιτέρω εγγυήσεις τον Ιανουάριο.

La Repubblica: Η Μέι στις Βρυξέλλες πήρε μόνο ψίχουλα

Το «Mission Impossible» της Τερέζα Μέι για το Brexit στην Ευρώπη έληξε για άλλη μια φορά με «ψίχουλα»,γράφει η ιταλική La Repubblica.

Στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, η οποία διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά υπενθύμισε ότι η συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε με κόπο τον περασμένο μήνα, «δεν αλλάζει», όπως επιβεβαίωσε στο τέλος της συνόδου κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι Βρετανοί δεν έχουν πολύ σαφείς ιδέες αυτή τη στιγμή» τόνισε. Μια Φράση που σίγουρα δεν θα βοηθήσει τη Μέι να διασχίσει τη Μάγχη για να καθησυχάσει τις καρδιές των ευρωσκεπτικιστών ανταρτών, σημειώνει η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider