Το ενδεχόμενο ενός διατάγματος για το νέο έτος ώστε να δηλώσει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα εμπόδιζε τις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τις κινεζικές Huawei και ZTE, εξετάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτό θα ήταν το τελευταίο βήμα της διακυβέρνησης Τραμπ ώστε να αποσύρει από την αμερικανική αγορά τις Huawei και ZTE, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξοπλισμού δικτύου της Κίνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι οι δύο εταιρείες εργάζονται υπό την αιγίδα της κινεζικής κυβέρνησης και ότι ο εξοπλισμός τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύσουν τους Αμερικανούς.

Το διάταγμα, το οποίο εξετάζεται για περισσότερο από οκτώ μήνες, θα μπορούσε να εκδοθεί ήδη από τον Ιανουάριο και θα διατάζει το τμήμα εμπορίου να εμποδίζει τις αμερικανικές εταιρείες να αγοράζουν εξοπλισμό από ξένους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιών, υποστηρίζοντας πως δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας.

Ενώ το διάταγμα είναι απίθανο να κατονομάζει τη Huawei ή τη ZTE, μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι αναμένεται να ερμηνευθεί ως εξουσιοδότηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του εξοπλισμού των δύο εταιρειών. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι το τελικό κείμενο του διατάγματος δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Το διάταγμα θα μπορούσε να επικαλεσθεί τον Διεθνή Νόμο για τις Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης, νόμο που δίνει στον Πρόεδρο την εξουσία να ρυθμίζει το εμπόριο σε απάντηση σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ζήτημα έχει νέο επείγοντα χαρακτήρα, καθώς οι Αμερικανοί ασύρματοι μεταφορείς αναζητούν συνεργάτες ενώ προετοιμάζονται για την υιοθέτηση ασύρματων δικτύων 5G. Το διάταγμα ακολουθεί το πέρασμα ενός νομοσχεδίου πολιτικής άμυνας τον Αύγουστο, το οποίο εμπόδισε την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τη Huawei και τον εξοπλισμό της ZTE.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunying αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαταγή, καθώς δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί.

«Είναι καλύτερο να αφήσουμε τα γεγονότα να μιλούν από μόνα τους όταν πρόκειται για προβλήματα ασφάλειας», δήλωσε η Hua.

Η Huawei και η ZTE δεν σχολίασαν επίσης. Και στο παρελθόν έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία. Ο Λευκός Οίκος επίσης δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου ότι η προεδρική εντολή ήταν υπό εξέταση, αλλά ποτέ δεν εκδόθηκε.

Χτύπημα στα αγροτικά δίκτυα

Οι αγροτικοί φορείς στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους πελάτες της Huawei και της ZTE και φοβούνται ότι η εκτελεστική εντολή θα απαιτήσει επίσης από αυτούς να αποσύρουν τον υπάρχοντα κινεζικό εξοπλισμό, χωρίς αποζημίωση. Οι υπάλληλοι της βιομηχανίας διχάζονται για το κατά πόσον η διοίκηση θα μπορούσε να υποχρεώσει νόμιμα τους φορείς να το κάνουν αυτό.

Ενώ οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ασύρματης επικοινωνίας έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με την Huawei ειδικότερα, οι μικροί αγροτικοί μεταφορείς έχουν βασιστεί στον εξοπλισμό της Huawei και της ZTE, επειδή τείνουν να είναι λιγότερο δαπανηρές.

Η εταιρεία είναι τόσο σημαντική στους μικρούς μεταφορείς που ο William Levy, αντιπρόεδρος πωλήσεων της Huawei Tech USA, είναι στο διοικητικό συμβούλιο της αγροτικής ασύρματης σύνδεσης.

Η RWA αντιπροσωπεύει φορείς με λιγότερους από 100.000 συνδρομητές. Εκτιμά ότι το 25% των μελών της είχαν είτε Huawei ή ZTE εξοπλισμό στα δίκτυά τους, όπως ανέφερε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η RWA ανησυχεί ότι μια εκτελεστική εντολή θα μπορούσε να αναγκάσει τα μέλη της να απομακρύνουν τον εξοπλισμό της ZTE και της Huawei και επίσης να εμποδίσουν τις μελλοντικές αγορές,.

Αυτό θα κοστίσει από 800 εκατ. ως 1 δισ. δολάρια σε όλα τα μέλη της RWA για να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους Huawei και ZTE.