Βλέψεις να αγοράσει την Γροιλανδία έχει ο Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βλέψεις να αγοράσει την Γροιλανδία έχει ο Τραμπ
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o νεοϋορκέζος επιχειρηματίας έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει την περιοχή.

Την αγορά του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου, της Γροιλανδίας, επιθυμεί διακαώς ο Ντόναλντ Τραμπ, πασίγνωστος επιχειρηματίας του κλάδου των ακινήτων πριν κατέβει στην πολιτική κονίστρα και γίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα, ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει την περιοχή αυτή της Δανίας, στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι, και διατύπωσε την πρόθεσή του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπεγχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας».

Η Γροιλανδία, το γιγαντιαίο αρκτικό νησί με έκταση τετραπλάσια από εκείνη της Γαλλίας, είναι μια περιοχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται θεαματικά.

Η τήξη των πάγων, που οδηγεί στην αύξηση του επιπέδου των θαλασσών, τετραπλασιάστηκε εκεί μεταξύ του 2003 και του 2013.

Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ — ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές του επόμενου μήνα — έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον για τους πόρους και τη γεωπολιτική σημασία της αυτόνομης δανικής περιοχής [1].

Αφότου εξελέγη πρόεδρος το 2016 και ανέλαβε την εξουσία το 2017, ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει με δυσπιστία την επιστημονική συναίνεση ως προς την κλιματική αλλαγή, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ακυρώνει με συστηματικό τρόπο μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που είχαν υιοθετηθεί τα οκτώ χρόνια του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ουδέποτε άφησε εντελώς πίσω του τη λατρεία του για τα ακίνητα: την περασμένη χρονιά, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, είχε υπογραμμίσει τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας. «Για παράδειγμα, έχουν σούπερ παραλίες», είχε πει σε δημοσιογράφους. «Τις βλέπουμε κάθε φορά που εκτοξεύουν πυραύλους ή ρίχνουν με κανόνια στη θάλασσα. Κι εγώ λέω — κοιτάξτε αυτή τη θέα. Δεν θα μπορούσαν να φτιαχτούν σούπερ διαμερίσματα;».

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν όταν το Γερμανικό Πρακτορείο τους ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα της WSJ. Πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι δύο πηγές, που δεν κατονόμασε, επιβεβαίωσαν πως οι πληροφορίες της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι ακριβείς.

Η Γροιλανδία λαμβάνει περίπου 560 εκατομμύρια τον χρόνο σε επιχορηγήσεις από τη Δανία, ποσό που αναλογεί σχεδόν στα μισά έσοδά της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εποφθαλμιά τη Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην αμερικανική προεδρία, η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη 100 εκατομμύρια δολάρια για να της παραχωρήσει το νησί έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Δανοί αρνήθηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider