Αν σου πέσει το smartphone και σπάσει η οθόνη του, οι επιλογές είναι δύο: επιδιόρθωση ή αλλαγή κινητού. Μια ομάδα χημικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ φιλοδοξούν να καταργήσουν και τις δύο επιλογές, δημιουργώντας μια οθόνη που... επιδιορθώνεται μόνη της.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν διάφορα τεστ στο υλικό που δημιούργησαν προσομοιάζοντας τις ζημιές που αντιμετωπίζουμε συνήθως στις συσκευές μας, όπως γρατζουνιές και γδαρσίματα. Όταν το έκοψαν στη μέση, εκείνο είχε επανασυνδεθεί σε λιγότερο από 24 ώρες.
Το υλικό, που μπορεί να τεντωθεί μέχρι να φτάσει έως και 50 φορές το αρχικό του μέγεθος (φωτογραφία κάτω), χαρακτηρίζεται από έναν ειδικό τύπο δεσμού που ονομάζεται «αλληλεπίδραση ιόντος-διπόλου», η οποία είναι μια δύναμη μεταξύ φορτισμένων ιόντων και πολωμένων μορίων. Σε περίπτωση γρατζουνιάς ή σπασίματος, αυτά έλκονται μεταξύ τους και τελικά «θεραπεύουν» το υλικό.
Κάποια κινητά τηλέφωνα, όπως το G Flex της LG χρησιμοποιούν ήδη ένα παρόμοιο υλικό στο πίσω μέρος τους, ώστε η επιφάνεια να επουλώνεται ύστερα από γδαρσίματα. Όμως το υλικό αυτό δεν είναι αγωγός ηλεκτρισμού και επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οθόνες. Αντίθετα, το υλικό της ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είναι αγώγιμο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κινητά τηλέφωνα μέσα στην επόμενη τριετία.