Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, απαίτησε το βράδυ της Πέμπτης την απελευθέρωση των οχτώ πρώην μελών του υπουργικού συμβουλίου της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, την οποία και χαρακτήρισε σοβαρό λάθος. «Ως πρόεδρος της νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας, απαιτώ την αποφυλάκιση των συμβούλων (υπουργών) και του αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας», δήλωσε σε διάγγελμά του σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Πουτζντεμόν από το Βέλγιο όπου βρίσκεται. Σε βάρος των υπουργών διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στάσης. Σε πολλά σημεία των πόλεων της Καταλονίας, πολίτες διαδηλώνουν σε ένδειξη συμπαράστασης. Ο κ. Πουτζδεμόντ κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις.
#Catalonia #PoliticalPrisoners https://t.co/zxOo6rEBNa
— mediafrendzee (@mediafrendzee) November 2, 2017
Είχε προηγηθεί το αίτημα του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να οδηγήσει στη φυλακή οκτώ από τους εννιά υπουργούς της κυβέρνησης Πουτζδεμόν. Η Ισπανίδα δικαστής που έχει επιφορτιστεί με την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας δεν θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν πριν την Παρασκευή, δήλωσε μια πηγή του δικαστηρίου. Νωρίτερα, η εφημερίδα La Vanguardia είχε αναφέρει ότι η δικαστής είχε εκδώσει το ένταλμα σύλληψης. «Το ένταλμα πιθανότατα θα εκδοθεί την Παρασκευή», δήλωσε η πηγή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Παράλληλα, η δικαστής διέταξε την προφυλάκιση εννέα μελών του υπουργικού συμβουλίου του Πουτζντεμόν, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, Οριόλ Ζουνκέρας. Ο ένας από τους εννέα πρώην υπουργούς, ο Σάντι Βίλα, που παραιτήθηκε πριν κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία, την περασμένη Παρασκευή, και πιέζει ώστε να βρεθεί μια διέξοδος μέσω διαπραγματεύσεων, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ. Εφόσον εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουτζδεμόν παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής που θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.
«Δεν εμπιστεύεται την ισπανική δικαιοσύνη ο Πουτζδεμόν»
Δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Πολ Μπέκερτ.
Σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου, De Morgen, ο Μπέκερτ προβλέπει ότι ο Πουτζδεμόν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ενώ σε άλλη δήλωσή του στην εφημερίδα De Standaard χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και κατευθυνόμενες» τις φήμες περί επιστροφής του πελάτη του στην Καταλονία και διαβεβαιώνει ότι παραμένει στις Βρυξέλλες, αν και δεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο από τις βελγικές αρχές.
Ο βελγικός Τύπος για την αυτοεξορία Πουτζδεμόν
Η αυτοεξορία του τέως προέδρου της Καταλονίας στο Βέλγιο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Βελγίου, όσο και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ισπανία, σημειώνει ο σημερινός βελγικός Τύπος.
Με ένα «φάντασμα» το οποίο εξακολουθεί να καταδιώκει τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι παρομοιάζει η De Standaard τον Πουτζδεμόν, εκφράζοντας την άποψη ότι για όσον καιρό ο τελευταίος παραμένει στο Βέλγιο, η κρίση θα βρίσκεται «προ των πυλών» για τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησής του η οποία, όπως αναφέρεται, πλέον είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα: εκείνους που θεωρούν «παρείσακτο» τον έκπτωτο Καταλανό ηγέτη και εκείνους που στέκονται στο πλευρό του.
Το ενδεχόμενο η ισπανική δικαιοσύνη να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν, καθώς ο τελευταίος δεν σκοπεύει να παραδοθεί, εξετάζει από την πλευρά της η De Tijd. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα επαινεί την επικοινωνιακή στρατηγική του Πουτζδεμόν, ο οποίος, όπως εκτιμά η εφημερίδα, παρά τις «κλειστές πόρτες» που εξακολουθεί να συναντά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταβάλλει «υπεράνθρωπες προσπάθειες» να διεθνοποιήσει το καταλανικό ζήτημα μεταφέροντας πλέον το στρατηγείο του στην καρδιά της Ευρώπης.