Μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης Forza Nuova, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης, επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας La Reppublica στη Ρώμη.
Τα μέλη της οργάνωσης πέταξαν δυο καπνογόνα προς την κατεύθυνση υπαλλήλων και δημοσιογράφων της εφημερίδας, οι οποίοι είχαν βγει από το κτήριο για να διαμαρτυρηθούν.
Φορώντας άσπρες μάσκες στο πρόσωπο, διάβασαν κείμενο με το οποίο ζητούν να ξεκινήσει «μποϊκοτάζ της εφημερίδας La Repubblica και του εβδομαδιαίου περιοδικού L'Espresso», που ανήκει στον ίδιο εκδοτικό όμιλο.
Υπενθυμίζεται ότι η La Repubblica, τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρθηκε με έμφαση σε απειλητικές πρωτοβουλίες ακροδεξιών οργανώσεων στη ευρύτερη περιοχή της Ρώμης και στον ιταλικό Βορρά.
Αλληλεγγύη στον διευθυντή της εφημερίδας από την πολιτική ηγεσία
Την αλληλεγγύη του στον διευθυντή της La Repubblica, Μάριο Καλαμπρέζι, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, μετά την επίθεση ομάδας νεοφασιστών της Forza Nuova.
Στο συμβάν αναφέρθηκε και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι. «Εκφράζω την προσωπική μου αλληλεγγύη, αλλά και του κόμματος, στην La Repubblica και στους δημοσιογράφους της. Δεν τους φοβόμαστε. Το παρελθόν αυτό δεν θα επιστρέψει», έγραψε ο Ρέντσι, μέσω Twitter.
La solidarietà mia e del PD a @repubblica e ai suoi giornalisti. Non ci fanno paura. Quel passato non tornerà #avanti
— Matteo Renzi (@matteorenzi) December 6, 2017
«Όταν κανείς επιτίθεται σε μια εφημερίδα, επιτίθεται στην ελευθεροτυπία. Αλληλεγγύη στην La Repubblica και στους δημοσιογράφους της, μετά την νεοφασιστική πράξη της Forza Nuova», δηλώνει, μέσω διαδικτύου, η πρόεδρος της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.
Quando si attacca un giornale si attacca la libertà di stampa. Solidarietà a @repubblica e ai suoi giornalisti per il vile gesto neofascista di #ForzaNuova
— laura boldrini (@lauraboldrini) December 6, 2017
Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Μάρκο Μινίτι θέλησε να επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας και να υπογραμμίσει με έμφαση ότι ο αντιφασιστικός χαρακτήρας του ιταλικού Συντάγματος και η ελευθεροτυπία «αποτελούν στυλοβάτες της Δημοκρατίας».