Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι «χρυσές βίζες»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι «χρυσές βίζες»

Σκληρότερες προυποθέσεις ετοιμάζεται να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες έναντι των κυβερνήσεων της ΕΕ που «πωλούν» υπηκοότητα σε μη ευρωπαΐους μέσω επιχειρηματικών επενδύσεων, κατά κόσμον τα προγράμματα της «χρυσής βίζας». Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής, οι ανησυχίες όσον αφορά τις «χρυσές βίζες» και την εισροή μαύρου χρήματος μέσω αυτών στην Ευρώπη εντείνονται συνεχώς. Για το λόγο αυτό η ΕΕ ετοιμάζεται να πάρει μέτρα που θα υποχρεώνουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και άλλες 7 να προβαίνουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους για χορηγήσεις υπηκοότητας.

Όπως ανέφερε η κ. Βέρα Γιούροβα, Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, στους Financial Times τα προγράμματα «πώλησης υπηκοότητας» , Golden Visa, οκτώ κρατών μελών θα υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο από τις Βρυξέλλες σto πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά. Η κα Γιούροβα, επικεντρώνεται κυρίως στις ανησυχίες που προκαλεί το πρόγραμμα που έχει σε λειτουργία η Μάλτα, το οποίο έχουν εκμεταλλευτεί πολλοί Ρώσοι με αμφιβόλου προελεύσεως χρήματα. «Σε περιπτώσεις αμφιβολιών για την προέλευση των κεφαλαίων κάποιου που αιτείται υπηκοότητα αυτή δεν θα πρέπει να παραχωρείται» ανέφερε χαρrακτηριστικά η κ. Γιούροβα

«Δεν έχουμε εξουσία να απαγορεύσουμε τέτοιους είδους πρακτικές ωστόσο έχουμε την υποχρέωση θέσουμε υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη μέλη για να είναι προσεκτικά, αφού μέσω αυτών χορηγούνται υπηκοότητες για όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times οι χώρες που θα μπουν στο μικροσκόπιο ΕΕ είναι η Μάλτα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία που προσφέρουν στους επενδυτές υπηκοότητά εφόσον πραγματοποιήσουν επενδύσεις ή σημαντικές αγορές σε ακίνητα ή ομόλογα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας καθώς και άλλες που αναφέρει το δημοσίευμα, εκτός της Μάλτας και της Κύπρου, δεν διαθέτουν πρόγραμμα παροχής υπηκοότητας αλλά μόνο παροχής μόνιμης άδειας παραμονής μέσω χρυσής βίζας. .

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι παραμείνουν ελεύθερα στον ορισμό των κριτηρίων για την χορήγηση χρυσής βίζας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια έκθεση το φθινόπωρο, η οποία «είναι πιθανό να επικρίνει» τις χώρες-μέλη αυτές για ελλιπή έλεγχο των δικαιούχων που λαμβάνουν υπηκοότητα και της προέλευσης των χρημάτων τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης του ξεπλύματος χρήματος, σε συνεργασία της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Τα μεγάλα σκάνδαλα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αφορούν τράπεζες στη Μάλτα και τη Λετονία έχουν εφιστήσει την προσοχή της ΕΕ στα συστήματα υπηκοότητας που είναι εν ισχύ αυτή τη στιγμή Όπως εξηγεί το πρόγραμμα χρυσής βίζας της Μάλτας προβλέπει ότι ένα άτομο μπορεί να αποκτήσει υπηκοότητα εάν εισφέρει στο αναπτυξιακό ταμείο της χώρας ιθαγένεια 650.000 ευρώ και αγοράσει ΄ή μισθώσει κάποιο ακίνητο καθώς και να πραγματοποιήσει επενδύσεις τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε μετοχές. Επιπλέον μπορεί να προσφέρει την υπηκοότητα και στα μέλη της οικογένειά του με επιπλέον χρέωση € 25.000 έως € 50.000 το άτομο. «Είναι απορροίας άξιο πώς ένας Ρώσος πολίτης ακόμα κι αν έχει εργαστεί μια ολόκληρη ζωή καταφέρνει να συγκεντρώσει αυτό το ποσό αφού οι μισθοί ακόμα και τα ανώτερα στελέχη στην Ρωσία είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί», δήλωσε η Επίτροπος.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα Golden Visa της Μάλτας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2014, έφερε 590 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα από περισσότερους από 700 επενδυτές, σύμφωνα με τα αρχεία του φορέα της χώρας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα. Η μαλτεζική κυβέρνηση μάλιστα δημοσιεύει τα ονόματα ατόμων που έχουν λάβει υπηκοότητα μεταξύ αυτών ήταν και ο Μπόρις Μιντς, ο ρώσος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας O1 Group, καθώς και ο Αρκάντι Βόλοτζ, ιδρυτής της Yandex, της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης της Ρωσίας.

«Θέλουμε τα κράτη να δείξουν την δέουσα επιμέλεια και να μην επιτρέπουν στους εγκληματίες να κατοικοεδρεύουν στην Ευρώπη διατηρώντας ίσα δικαιώματα με τους ανθρώπους που μετανάστευσαν πριν χρόνια, εργάζονται, πληρώνουν φόρους έχουν παιδιά και περιμένουν ακόμα την ιθαγένειά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρυσές βίζες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των νέων διαβατηρίων της ΕΕ. Το 2016, σύμφωνα με την Eurostat, κατατέθηκαν 994.800 αιτήσεις άσυλου σε όλη την ΕΕ, με μόλις 0,1% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν να αφορούν επενδυτικά σχέδια.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι σκέψεις της Κομισιόν στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι νέο, αφού ήδη από το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε αυτή την τακτική, ζητώντας από την Κομισιόν να ελέγξει εάν είναι συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία και να συντάξει κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη-μέλη. Σε μία εμφανή προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις το Κοινοβούλιο επανήλθε στο ζήτημα φέτος με εκτενή συζήτηση στο Στρασβούργο.

Ελλάδα και Κύπρος στην αγορά «χρυσής βίζας»

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 2.000 επενδυτές είχαν αξιοποιήσει το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» μέχρι τα τέλη του 2017, με αποτέλεσμα να εισρεύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην αγορά ακινήτων. Τώρα η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος και σε εκείνους που επενδύουν όχι σε ακίνητα, αλλά σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και ιδιαίτερα σε κρατικά ή εταιρικά ομόλογα.

Ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο πρόγραμμα «χρυσής βίζας», ιδιαίτερα σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, καταγράφει η Κύπρος, η οποία προσελκύει κυρίως αγοραστές από τη Ρωσία. Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λευτέρης Χριστοφόρου αντικρούει τις όποιες αιτιάσεις για αδιαφανείς συναλλαγές στην Κύπρο ή σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης που προσφέρουν «χρυσή βίζα». «Εγώ θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά υπάρχει και κάποια υπερβολή» λέει ο Κύπριος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

«Όταν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, όταν υπάρχει διαφάνεια, οι πολιτογραφήσεις όχι μόνον δεν περικλείουν κανέναν κίνδυνο, αλλά τονώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις ευρωπαϊκές χώρες. Στην ΕΕ δεν πρέπει να λειτουργούμε ισοπεδωτικά και μηδενιστικά, ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Δεν μπορεί κάθε φορά η ΕΕ να λαμβάνει αυστηρούς κανόνες και μέτρα και να φέρνει σε δυσμενή θέση τις δικές της χώρες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider