«Kλείδωσε» στο 24% ο ΦΠΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Kλείδωσε» στο 24% ο ΦΠΑ

Δεδομένη θεωρείται η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% καθώς υπήρξε συμφωνία ως προς το πακέτο των έμμεσων φόρων και ειδικά στο θέμα της αύξηση του κανονικού συντελεστή από το οποίο αναμένονται πρόσθετα έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ. Αντίθετα σταθερός στο 13% αναμένεται να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής.

Το αφορολόγητο παραμένει ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις όπως προέκυψε στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη με τους θεσμούς δεν διαπιστώθηκε σύγκληση θέσεων στο ζήτημα του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς το ΔΝΤ επιμένει το αφορολόγητο να μειωθεί στις 8.182 ευρώ. «Επιμένουν να μειωθεί το αφορολόγητο», ανέφερε το στέλεχος.

Προκειμένου να συμβιβάσει τα πράγματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σταδιακή μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα που προτείνει το ΔΝΤ έως το 2018.

Η εν λόγω πρόταση προβλέπει για εφέτος αφορολόγητο 9.100 ευρώ, για τα εισοδήματα του 2017 αφορολόγητο 8.640 ευρώ και για τα εισοδήματα του 2018 αφορολόγητο 8.182 ευρώ, ήτοι μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.800 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τα δημοσιονομικά θα ακολουθήσει στις 15:00 συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια και στις 17:00 συνάντηση για το ασφαλιστικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider