Τα capital controls αποτέλεσαν μεγάλο εμπόδιο για τους Έλληνες επενδυτές που επιθυμούσαν να τοποθετηθούν σε ξένες μετοχές και είναι η αιτία που οι επενδύσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας τελμάτωσαν τα τελευταία χρόνια.
Οι Έλληνες επενδυτές δειλά δειλά είχαν αρχίσει να επενδύουν σε ξένες μετοχής από τα μέσα του 2000. Από το 2011 και μετά που δημιουργήθηκε το δίκτυο Xnet (ένα δίκτυο υπηρεσιών για πρόσβαση στις διεθνής αγορές που υποστηρίζεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο) οι συναλλαγές των επενδυτών σε ξένες μετοχές ακολούθησαν σταθερά ανοδική πορεία.
Από συναλλαγές της τάξης των 750 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως το 2011, φθάσαμε στα 5,25 εκατ. ευρώ το 2014 και στα 7,5 εκατ. ευρώ το 2015 πριν την επιβολή των capital controls.
Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί «φρέναραν» τις σχετικές επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές που ήθελαν να τοποθετηθούν σε ξένα χρηματιστήρια δεν μπορούσαν να το κάνουν μέσω της χρήσης χρημάτων που διέθεταν στην Ελλάδα, διότι θεωρείτο παραβίαση των capital controls.
Για πολλούς μήνες η μόνη επιλογή για τους συγκεκριμένους επενδυτές ήταν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από το εξωτερικό ή να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις τίτλων που διαπραγματεύονταν ήδη στις ξένες αγορές και να επανεπενδύσουν τα συγκεκριμένα χρήματα.
Το πόσο μεγάλο βαρίδι ήταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί για τις επενδύσεις σε ξένα χρεόγραφα προκύπτει από στατικά στοιχεία που σχετίζονται με τις συναλλαγές σε αυτές τις αξίες.
Ο κ. Νίκος Γ. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, μέλους του δικτύου Xnet ανέφερε στο insider.gr πως μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2019 οι συνολικές συναλλαγές στην Xnet ήταν 33 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ μόνον στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 14,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από 4,7 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαίως, αυξήθηκαν πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Ουσιαστικά σήμερα οι συναλλαγές στην Xnet έχουν επανέλθει στα επίπεδα του Ιούνιου του 2015!
Το δυστύχημα για τους Έλληνες επενδυτές είναι πως η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών συνέπεσε με ένα ανοδικό κύκλο στα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι που εν πολλοίς ήταν και απότοκο του ανοδικού οικονομικού κύκλου στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Σεπτέμβριο του 2015 ο S&P 500 ήταν στις 1.920 μονάδες και σήμερα είναι στις 2.970 μονάδες. Ωστόσο, λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών σημαντική μερίδα Ελλήνων επενδυτών δεν μπόρεσε να αποκομίσει κέρδη από αυτή την άνοδο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σήμερα οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε ξένες μετοχές και ειδικά για τοποθετήσεις σε τίτλους ή επενδυτικά προϊόντα (π.χ. ETF) που διαπραγματεύονται στην Wall Street ή σε άλλα μεγάλα χρηματιστήρια δεν λείπουν. Απλά η αυξημένη μεταβλητότητα, λόγω των μακροοικονομικών εξελίξεων, των εμπορικών αντιπαραθέσεων και των γεωπολιτικών εντάσεων έχει αυξήσει τις απαιτήσεις για τους επενδυτές και έχει καταστήσει το trading πιο βραχυπρόθεσμο.
Πάντως, ένα στοιχείο που δείχνει πως η ζήτηση για ξένες μετοχές και επενδυτικά προϊόντα ανθίζει είναι το ότι αυξάνονται σταθερά οι χρηματιστηριακές εταιρείες που γίνονται μέλη του δικτύου Xnet.