Χρέος ρεκόρ και 20 δισ. για τις τράπεζες προβλέπει το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρέος ρεκόρ και 20 δισ. για τις τράπεζες προβλέπει το ΔΝΤ

Σοκ προκαλεί η Έκθεση Βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους που εκπόνησε το ΔΝΤ καθώς προβλέπει ότι χωρίς παρεμβάσεις το Χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί στο 293,8% του ΑΕΠ το 2060 με αποτέλεσμα οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του τη χρονιά αυτή ν΄αγγίξουν το 67,4% του ΑΕΠ.

Στην Έκθεση του που διέρρευσε την Παρασκευή, το ΔΝΤ προτείνει μεταξύ άλλων την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (τόκοι και κεφάλαιο) που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε τουλάχιστον μέχρι το 2040.

Ειδικότερα προτείνεται η επέκταση της περιόδος χάριτος των δανείων του EFSF τουλάχιστον κατά 17 χρόνια ενώ των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM για 6 χρόνια. Τέλος για τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάς με το πρώτο Μνημόνιο το ΔΝΤ προτείνει την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά 20 χρόνια. Έτσι το κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους συγκρατείται στο 5% του ΑΕΠ για την περίόδο 2020 - 2040.

Επιπροσθέτως οι πληρωμές των τόκων όλων των δανείων (διακρατικών από τον ESM και τον ΕFSF που χορηγήθηκαν με το PSI) θα πρέπει να πάει πίσω για 24 χρόνια. Κάτι τέτοιο μειώνει το βάρος των τόκων που πρέπει να καταβάλλει ο Προυπολογισμός στο 4,5% του ΑΕΠ εως το 2040.

Η λήξη όλων των ευρωπαικών δανείων σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να παραταθεί εως το 2080.

Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF και o ESM, η Έκθεση βιωσιμότητας εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045. Η μείωση του επιτοκίου είναι καθοριστικής σημασίας σύμφωνα με το ΔΝΤ για την μείωση του Δημοσίου Χρέους κατά 30% του ΑΕΠ έως το 2040 και την περαιτέρω μείωση του κατά 70% έως το 2060.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς την υλοποιήση των προτάσεων του το Χρέος της Ελλάδος θα φθάσει το 293,6% του ΑΕΠ εως το 2060, σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου. Το σενάριο αυτό προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ.ευρω έως το 2030.

Τέλος το ΔΝΤ διαβλέπει ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να να απαιτηθεί και νεά κεφαλαιοποιήση. Ετσι η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρώ όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο Μνημόνιο.

Όσον αφορά στην υλοποίηση των προτάσεων του Ταμείου προτείνεται ότι ένα τμήμα αυτών θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ενώ η υλοποίηση κάποιων άλλων προτάσεων θα πρέπει να συνδεθεί με την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος και να εξαρτάται από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Συγκεκριμένα η μείωση και το πάγωμα των επιτοκίων θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Ο διαχωρισμός αυτός σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι συμβατός με την απόφαση του Eurogroup της 9ης Μάιου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider