ΟΟΣΑ: Η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών θα στηρίξει τις επενδύσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών θα στηρίξει τις επενδύσεις
«Η επιστροφή της Ελλάδας σε μονοπάτι βιώσιμης ανάκαμψης βασίζεται στην επανεκκίνηση των επενδύσεων», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ.

Την ανάγκη τόνωσης των επενδύσεων, προκειμένου να επιστρέψει η ανάκαμψη στην Ελλάδα μετά το αιφνίδιο και πρωτοφανές «σοκ» που προκάλεσε η πανδημία, εκφράζει ο Οργανισμός Οικονομικός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε νέα έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μετά κορονοϊό εποχή.

«Η ανάκαμψη βασίζεται στην επανεκκίνηση των επενδύσεων», τονίζουν οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ στην έκθεσή τους για τον Ιούλιο του 2020, προειδοποιώντας πως το outlook για την ελληνική οικονομία παραμένει εξαιρετικά απρόβλεπτο, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που γεννά η πορεία της υγειονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με τα δύο βασικά σενάρια του Οργανισμού, η ύφεση της Ελλάδας θα κινηθεί από 8% έως 9,8% το 2020, ανάλογα με το εάν θα υπάρξει ή όχι νέο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με τα εν λόγω σενάρια, η ανάκαμψη της χώρας για το 2021 θα κυμανθεί από 2,3% έως 4,5%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία καθυστερεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση των εισοδημάτων, την τόνωση των εξαγωγών και κατ’ επέκταση την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν των βραχυπρόθεσμων κινδύνων που γεννά η πανδημία, η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η επιστροφή της σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάκαμψης. Ο τουριστικός κλάδος - η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας - είναι εξαιρετικά ευάλωτος απέναντι στην πανδημία. Η αδύναμη εγχώρια και ξένη ζήτηση, σε συνδυασμό με τις «περιορισμένες» συνθήκες ρευστότητας μπορεί να οδηγήσουν σε νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, υπονομεύοντας την πρόοδο στην υλοποίηση καίριων επενδύσεων.

«Μεσοπρόθεσμα, η νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία αυξάνει τους κινδύνους τόσο σε όρους κατανάλωσης, όσο και επενδύσεων. Μάλιστα ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος από ότι αρχικά αναμενόταν», προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, εκφράζοντας την ανάγκη για αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Παράλληλα, επισημαίνει πως οι όποιες καθυστερήσεις καταγράφονται στο μέτωπο της μείωσης του «βάρους» των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, αυτόματα θα περιορίσουν τις δανειοδοτικές δυνατότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και θα επιβραδύνουν την όποια ανάκαμψη στο επενδυτικό μέτωπο.

Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών θα στηρίξει τις επενδύσεις

«Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών θα στηρίξει τις επενδύσεις» είναι το μήνυμα που στέλνουν στην Ελλάδα οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ. Όπως αναγνωρίζουν, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών – και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού – η κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είχε βελτιωθεί.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν αυξηθεί, καθώς η άρση των capital controls ευνόησε το κλίμα εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, οι τράπεζες βελτίωσαν τη δυνατότητά τους για πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ενώ επέστρεψαν στην κερδοφορία. Σημαντική ήταν και η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, ωστόσο μεγάλος «βραχνάς» παραμένει το ύψος των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Τα επόμενα βήματα

Για να ξεπεράσει η Ελλάδα τις προκλήσεις που την ταλανίζουν στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, θα πρέπει, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, αφενός να ξεπεράσει το ταχύτερο δυνατό το «σοκ» της πανδημίας και αφετέρου:

-να συνεχίσει την εφαρμογή καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

-να ενισχύσει την απασχόληση

-να τονώσει τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα και τέλος

-να επιτύχει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα

«Ένα συντονισμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα μειώσει, αυτόματα, τις συνθήκες φτώχειας που καταγράφονται, μέσω της αύξησης της απασχόλησης, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας», διαμηνύουν οι αναλυτές του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider