Παρά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, τα στοιχεία που έχει στη διαθέση της η Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι από τον Μάιο, πριν κλείσει δηλαδή η αξιολόγηση με τη Συμφωνία της 24ης Μαίου, παρατηρείται ένα σταθερό κύμα επιστροφής των καταθέσεων.
Υπολογίζεται ότι μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα «στα γκισέ» των τραπεζών επέστρεψαν περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά μετά τον περασμένο Δεκέμβριο που παρατηρείται εισροή καταθέσεων και μάλιστα τόσο αξιόλογη.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία ανέβασε τις καταθέσεις στο επίπεδο των 123,5 με 124 δισ. ευρω από 121,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου, επέτρεψε στην ΤτΕ να μειώσει «πριν από την ώρα του τον ΕLA (παρχοχή έκτακτης ρευστότητας» δηλαδή πριν καν τεθεί σε εφαρμογή το περίφημο waiver το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 65,0 δισ. ευρώ - από 68 δισ. ευρώ που ήταν - έως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016.
Η μείωση αυτή του ELA δεν οφείλεται στην επαναφορά του waiver, της κατ΄εξαίρεσην επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αφου άλλωστε το νέο ευνοικότερο καθεστώς θα ισχύσει από τις 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση αυτή οφειλέται στην επιστροφή καταθέσεων περίπου 2 έως 2,5 δισ.ευρω, από τις αρχές Μαίου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που προσφέρεται μέσω του ευρωσυστήματος (δηλαδή αθροιστικά από την ΕΚΤ και από τον ELA).
Aπό την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου - οπότε τίθεται σε εφαρμογή το waiver - ο ΕLA θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3,9 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ το ανώτατο όριο του ELA από την ερχόμενη Τετάρτη θα διαμορφωθεί στα 61,1 δισ. ευρώ. Η περαιτέρω αυτή μείωση οφείλεται στο waiver καθώς το κομμάτι αυτό της ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες θα το «υποκαταστήσουν» με κεφάλαια προερχόμενα απευθείας απο τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.