Διοικητικό αλαλούμ στο ΤΧΣ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διοικητικό αλαλούμ στο ΤΧΣ

«Μουσικές καρέκλες». Μόνον με τον χαρακτηριστικό τίτλο αυτού του παιδικού παιχνιδιού θα μπορούσε να περιγραφεί επακριβώς η κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το τελευταίο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως την Τρίτη το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ κλήθηκε να εγκρίνει τα πεπραγμένα της παραιτηθείσας Εκτελεστικής Επιτροπής, ωστόσο και η δική του σύνθεση ήταν ελλιπής.

Κανονικά το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αποτελείται από 9 μη εκτελεστικά μέλη, 7 εκ των οποίων συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα και τα άλλα 2 εκπροσωπούν το υπουργείου Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αλλά μετείχαν στη συνεδρίαση μόλις 7 μέλη, καθώς δεν μετείχε ο παραιτηθείς Ηλίας Καρακίτσος, ο οποίος αποχώρησε στις 18 Ιουλίου λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, ταυτόχρονα με τους παραιτηθέντες Άρη Ξενόφο, Γιώργο Κουτσό και Αναστάσιο Γάγαλη, που απάρτιζαν την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου.

Ακόμη, δεν μετείχε η Dagmar Isabel Valcárcel Schnüll που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Wouter Devriendt και η οποία τοποθετήθηκε στο ΤΧΣ με έγκριση του Euro Working Group της 11ης Ιουλίου 2016. Η Γερμανοισπανίδα Dagmar Valcárcel είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Barclays Vida y Pensiones η Compania de Seguros που εδρεύει στο Λονδίνο και θεωρείται έμπειρη τραπεζίτης.

Χθες το ΤΧΣ δημοσιοποίησε την προκήρυξη για αναζήτηση Μη-Εκτελεστικού Μέλους του Γενικού Συμβουλίου προς πλήρωση της κενωθείσας θέσης του κ. Καρακίτσου. Σε παρόμοια προκήρυξη αναμένεται να προχωρήσει και για τις θέσεις των κ.κ. Ξενόφο και Κουτσό.

Παραλλήλως χθες το Γενικό Συμβούλιο καταπιάστηκε με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εστιάζοντας στα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, όπου απαιτείται συντονισμός μεταξύ των τραπεζών. Ακόμη, εξέτασε την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών των συστημικών τραπεζών που διεξήγαγε ο οίκος Spencer Stuart.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι να υπάρξει διοίκηση με εκτελεστικά καθήκοντα, δηλαδή μέχρι να οριστεί διευθύνων σύμβουλος και ένα ακόμη μέλος της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής το ΤΧΣ δεν θα είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις για τις τράπεζες, γεγονός που καθυστερεί όλες τις σχετικές μνημονιακές δράσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider