Τρίτη και… τυχερή για το εμπορευματικό στο Θριάσιο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίτη και… τυχερή για το εμπορευματικό στο Θριάσιο

Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, μια το 2006 και μια το 2009, η κυβέρνηση προκηρύσσει εκ νέου διεθνή διαγωνισμό για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου επί της έκτασης της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδιό.

Όπως ανακοινώθηκε τα τεύχη δημοπράτησης θα διατίθενται στους υποψήφιους επενδυτές από την Τετάρτη 25/11/2015 έως και την Παρασκευή 18/12/2015, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016.

Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριασίου Πεδίου για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου, περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε. και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά (Νέο Ικόνιο).

Στρατηγικός στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελεί η δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου Διεθνούς Εμβέλειας που θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης. Ο Ανάδοχος που θα προκύψει από το Διαγωνισμό θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (Παραχωρησιούχος) που θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 50 έτη του Εμπορευματικού Κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ

Στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού προβλέπεται υπέρ του δημοσίου η καταβολή ποσοστού επί του ετήσιου τζίρου της επένδυσης. Το ποσοστό ορίζεται με μαθηματικό τύπο, ενώ σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου από την επένδυση το οποίο είναι:

-Για τα πρώτα 12 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου, ύψους 500.000 ευρώ ετησίως.

-Από το 13ο χρόνο και έως το τέλος της παραχώρησης προβλέπεται εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου ύψους 1.500.000 ευρώ ετησίως

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider