Αλλάζουν όλα από τον Απρίλιο στα «κόκκινα» δάνεια

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν όλα από τον Απρίλιο στα «κόκκινα» δάνεια

Ως την πλέον σημαντική πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση του υψηλού συσσωρευμένου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος περιγράφονται τα βήματα που ακολουθούν θεσμοί και κυβέρνηση για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων που πλέον ξεπερνούν τα 112 δισ. ευρώ και τα οποία θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές Απριλίου 2016.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η ψήφιση στις 19 Νοεμβρίου του σχετικού νόμου από τη Βουλή που καθορίζει τους όρους για την προστασία από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας άνοιξε το δρόμο για τη διευθέτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των νοικοκυριών.

Στην ίδια βάση, εντός των επόμενων δύο μηνών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θα θεσμοθετηθεί και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινών πιστούχων και η βελτίωση της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016 και κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καθορίσει επιχειρησιακούς στόχους διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου 2016 θα αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης χρεών για ομάδες δανειοληπτών με βάση σαφή κριτήρια κατηγοριοποίησης δανειακών χαρτοφυλακίων.

Καθώς λοιπόν το νομικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια θα είναι απολύτως ευκρινές έως τα μέσα Απριλίου, ήδη μεγάλες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από όλη την Ευρώπη βολιδοσκοπούν τις ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η ισπανική Aktua, που βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη σύσταση κοινής εταιρείας με την Alpha Bank, ενώ συζητήσεις υπάρχουν και για τη συμμετοχή της Eurobank και εταιρείες όπως η ισπανική Sareb, η Altamira Services, αλλά και η Credit M.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider